A finnek egyik kedvenc étele a karéliai pirog, a karjalanpiirakka

A finnek egyik kedvenc étele a karéliai pirog, a karjalanpiirakka: a rozsos tésztába töltött rizs vagy krumpli, amelyet jellegzetesen formáznak. 

 

A karéliai pirogot eszik magában, tojáskrémmel (munavoi), vajjal-sajttal vagy szendvicsalapként, kenyér helyett. 

Karélia, ahonnan a pirog származik, Finnország keleti területén fekszik, Karélia nagy részét veszítették el a finnek a II. világháború után. A karél konyhán meglátszik az orosz hatás, de ez a pirog más, mint általában az orosz pirogok.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

 

A rizs elterjedése előtt árpával töltötték, és ma is vannak, akik árpagyöngyből főzik a kását, amivel a pirogtésztát megtöltik. A rizs mellett nagyon népszerű még a burgonyatöltelék is. Az egészséges táplálkozás jegyében kevernek akár a rizses, akár a burgonyás töltelékbe répát. De ezek mellett számos változat létezik: kerekrépából, azaz lantuból, céklából, vagy bármilyen más zöldségből, például sütőtökből lehet tölteléket készíteni a karjalai pirogba, valamelyiket magában, vagy akár rizzsel, burgonyával keverve. Az áfonyás-burgonyás változatnak saját neve is van: rönttönen, amelyet levédtek, mint Kainu-ba való ételt: Kainuun rönttönen néven. Ennek a tölteléke burgonyapüré alapú, amelybe vörös áfonyát, puolukkát kevernek, és kerekre formázzák, amíg általában a karjalanpiirakka inkább hosszúkás.

 

 

Elkészítés

Először a töltelékeket készítem el.

 

 

Rizses töltelék (10 darabhoz)

  • 2 dl víz
  • 2 dl rizottó rizs (kásához való rizs)
  • 8 dl–1 l tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 tojás

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: rizses töltelék

 

 

Fölforralom a vizet, belekeverem a rizst,

1–2 percig együtt forralom, majd hozzáöntöm a tejet.

30–40 percig főzöm, nagyon gyakran kell keverni, mert könnyen leég.

Utána belekeverem a vajat és a sót, hagyom kihűlni,

a tojást csak a hideg kásába keverem.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: a kész rizskása

  

Burgonyás töltelék (10 darabhoz) 

  • 1 kg burgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • kevés tej
  • 1 tojás

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: burgonyás töltelék

  

 

Hagyományos krumplipürét készítek, kevés tejjel,

amikor kihűlt belekeverem a tojást is.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: burgonyás töltelék

 

 

 

Répás töltelék

  • 2-3 répa

 

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: répás töltelék

 

 

A répát kislyukú reszelőn lereszelem, kevés vajon pár percig párolom.

Amikor már a pirogok nagy részét elkészítettem az utolsó pár darabhoz

a maradék töltelékbe keverem a répát.

Van, aki megfőzi a darabokra vágott répát és összetöri,

de nekem a reszelt-párolt változat tűnik egyszerűbbnek.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: répás töltelék

 

A tésztához (ez 20 darabra elegendő mennyiség)

  • 2 dl víz
  • 3 dl rozsliszt
  • 2 dl búzaliszt
  • 1 evőkanál olaj

Jobb, ha teljes kiőrlésű liszteket használunk. A lisztek aránya változhat,

a lényeg, hogy 5–6 deciliter legyen összesen.

A könnyebb formázhatóságért van benne búzaliszt, de van,

aki csak rozslisztből készíti. A só mennyisége ízlés dolga,

mi só nélkül készítjük, mert úgy sokkal egészségesebb.

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: a tészta hozzávalói

 

Elkészítés:

 

 

Összekeverem a hideg vízzel (a sót) és a liszteket, előbb fakanállal,

majd lehet géppel is,

én csak kézzel szoktam, azután belekeverem az olajat is...  

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: a tészta

 

...hamar összeáll a tészta. Lisztezett deszkára helyezem,

a lisztezéshez rozslisztet használok.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: a tészta

 

A tésztát 20 egyenlő darabba vágom, kis gömböket formálok belőlük.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: a tészta

 

Bőségesen lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom,

olyan kistányér-nagyságúra, ahogy sikerül. 

Finnországban kapható külön kis sodrófa a karéliai piroghoz,

amelynek vastagabb a közepe,

de természetesen bármilyen sodrófa megteszi.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: a tészta

 

A tészta közepét megpakolom a töltelékkel, kissé elsimítom,

úgy hogy körülbelül két centiméteres perem maradjon körben.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: rizses töltelék

 rizses töltelék

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: krumplis töltelék

krumplis töltelék

 

Többféle hajtogatási technika van. Nekem ez a legkönnyebb:

először az egyik végénél a töltelékre hajtom a tésztát,

és elkezdem az ujjammal összecsipkedni... 

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: krumplis töltelék
 ...majd a két rész közti kis darabot is behajtom, lenyomom.  Karéliai pirog – karjalanpiirakka: krumplis töltelék

Utána folytatom a tészta ráhajtását a töltelékre,

és a további részt is összecsipkedem.

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: krumplis töltelék

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka: krumplis töltelék

A másik végének a közepén megint csak behajtom, benyomom. Karéliai pirog – karjalanpiirakka: krumplis töltelék
A kész pirog. Karéliai pirog – karjalanpiirakka: krumplis töltelék

 

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és nagyon meleg sütőben,

275–300 Celsius fokon megsütöm, körülbelül 10 perc alatt.

Akkor jó, ha tölteléken kis barna foltok vannak.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

 

A kenéshez 

  • 1 dl víz 
  • 5-6 dkg vaj

A rozstészta eléggé száraz, ezért a puhításához fölforralok

körülbelül 1 dl vizet

és 5-6 dkg vajat dobok bele.

Ezzel a keverékkel bekenem alul-fölül a pirogtésztát. 

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

 

Utána összerakok kupacba vagy 10 darabot egy sütőpapírra...

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

 

...becsomagolom.

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

 

Majd még ezt terítőbe vagy törülközőbe csomagolom.

Legalább fél órát hagyom puhulni a tésztát.

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

Ehetjük sajttal, tojáskrémmel

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

A finn-magyar vegyes házasság jegyében kolbásszal

 

Karéliai pirog – karjalanpiirakka

Bármilyen szendvics alapjának jó, itt tonhalasat készítettem

 

 

Fotó: Matti Touko