Kecskés András festőművész kiállítása

Január 14-ig láthatók Kecskés András festőművész képei a Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában, Helsinkiben a Kaisaniemenkatu 10-ben, hétköznapokon 10 és 18 óra között.

Bővebben: Áthatások – Kecskés András festményei a galéria U-ban – Vuorovaikutuksia – András Kecskésin näyttely

Oodi (kép:Arkkitehtitoimisto ALA)

December 5-én nyitják meg az új helsinki központi könyvtárat, az Oodit, aminek a neve, annyit tesz: Óda. A Helsinki központjában fekvő új, világszínvonalú könyvtár építészeti, statikai és egyben belsőépítészeti remekmű is, külön kiemelve a kivitelezés magas színvonalát. Sorozatunk első részében főként építészeti, statikai és belsőépítészeti szempontból mutatjuk be az Oodit.

Bővebben: Oodi, az új, helsinki központi könyvtár – Oodi, Helsingin keskuskirjasto

A kouvolai templom, a Keskuskirkko

A Budavári Evangélikus Gyülekezet képviselőit látta vendégül a kouvolai testvérgyülekezet az augusztus 20-i hétvégén. A találkozó apropója a 18-i, pénteki Művészetek Éjszakája volt, amelyen szerepelt a Budavári Gospel Kórus. 

Bővebben: Magyar vendégek a kouvolai evangélikus gyülekezetben – Vieraita Unkarista Kouvolan Keskuskirkossa

Kép: Iltalehti, Tomi Vuokola

Egyre több finn megy külföldre gyógykezeltetni magát. Észtország az elsődleges célpont, de Magyarország is benne van az első négyben. A fő terület pedig a fogászati kezelés. 

Bővebben: Magyarország népszerű célpontja a finn gyógyturizmusnak – Suomalaiset hakeutuvat hoitoihin...

Különleges szaunaélmény

A szállodákban, nyilvános szaunákban piktogramokat tesznek ki Finnországban, hogy a külföldi vendégek is könnyen értsék, hol, mi a teendő, ha úgy szeretnék élvezni a szaunázást, mint a finnek. Most új piktogramok készültek a nyilvános szaunák részére.

Bővebben: Új piktogramok a szaunákban – Uusia symboleita saunaan

Kuntavaalit 2017, Kép: Yle

Finnországban négyévente tartanak önkormányzati választást. A városok itt is tele vannak plakátokkal, még a vízcsapból is a hirdetések folynak. De azért van pár különbség az otthonihoz képest. Írásunkban összeállítottunk egy finn-magyar választási szótárt is.

Bővebben: Önkormányzati választás Finnországban – Kuntavaalit 2017

Suomi 100

Az Yle, a finn közszolgálat tévé, Puoli seitsemän (Fél hét) című reggeli adásban hangzott el a felhívás: a független Finnország 100. születésnapja (Suomi 100) alkalmából keresik a legvidámabb alkotásokat, kézimunkákat, amelyeket az ünnep alkalmából készítettek a finnek. 

Bővebben: A legvidámabb alkotások Finnország 100. születésnapjára – Hauskin Suomi 100 -tuote

Alvás a szabadban egész éven át (Kép: www.vau.fi)

Skandináviában és általában az északi országokban megszokott gyakorlat, hogy a babák még télen is a szabadban alszanak. A magyar édesanyákban több kérdés is fölmerül: milyen hidegben szabad kivinni a babát, mennyire öltöztessem föl, mennyi idős korában szabad először kint altatni a kisbabát? De nézzük, mit is mondanak a kérdésről a finn szakemberek!

Bővebben: Babák altatása a szabadban télen-nyáron – Lasten ulkona nukuttaminen

Pekka Halonen festő szaunája Tuusulában

A legalább heti négy-hétszeri szaunázás csökkenti az emlékezetromlás kockázatát a férfiak esetében. Több mint kétezer középkorú, kelet-finnországi férfi vett részt abban a 20 évig tartó követéses tudományos kutatásban, amelyben vizsgálták a szaunázás gyakoriságának és a memóriabetegségek kialakulásának összefüggését. 

Bővebben: A szaunázás megvédhet a memóriabetegségektől – Saunominen voi suojata muistisairaudelta