Több mint könyvtár – Mitä Oodissa voi tehdä?

Az új, világszínvonalú és mára világhíressé vált Helsinki központi könyvtárat, az Oodit bemutató sorozatunk második részében azt járjuk körbe, hogy mennyi mindent lehet csinálni az Oodiban.  Az írás végén pedig azt mutatjuk be, miként történik a visszavitt könyvek osztályozása, szállítása robotok segítségével.

Bővebben: Több mint könyvtár – Mitä Oodissa voi tehdä?

Kecskés András festőművész kiállítása

Január 14-ig láthatók Kecskés András festőművész képei a Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában, Helsinkiben a Kaisaniemenkatu 10-ben, hétköznapokon 10 és 18 óra között.

Bővebben: Áthatások – Kecskés András festményei a galéria U-ban – Vuorovaikutuksia – András Kecskésin näyttely

Alvás a szabadban egész éven át (Kép: www.vau.fi)

Skandináviában és általában az északi országokban megszokott gyakorlat, hogy a babák még télen is a szabadban alszanak. A magyar édesanyákban több kérdés is fölmerül: milyen hidegben szabad kivinni a babát, mennyire öltöztessem föl, mennyi idős korában szabad először kint altatni a kisbabát? De nézzük, mit is mondanak a kérdésről a finn szakemberek!

Bővebben: Babák altatása a szabadban télen-nyáron – Lasten ulkona nukuttaminen

Oodi (kép:Arkkitehtitoimisto ALA)

December 5-én nyílt meg az új helsinki központi könyvtár, az Oodi, aminek a neve, annyit tesz: Óda. A Helsinki központjában fekvő új, világszínvonalú könyvtár építészeti, statikai és egyben belsőépítészeti remekmű is, külön kiemelve a kivitelezés magas színvonalát. Sorozatunk első részében főként építészeti, statikai és belsőépítészeti szempontból mutatjuk be az Oodit.

Bővebben: Oodi, az új, helsinki központi könyvtár – Oodi, Helsingin keskuskirjasto

A kouvolai templom, a Keskuskirkko

A Budavári Evangélikus Gyülekezet képviselőit látta vendégül a kouvolai testvérgyülekezet az augusztus 20-i hétvégén. A találkozó apropója a 18-i, pénteki Művészetek Éjszakája volt, amelyen szerepelt a Budavári Gospel Kórus. 

Bővebben: Magyar vendégek a kouvolai evangélikus gyülekezetben – Vieraita Unkarista Kouvolan Keskuskirkossa

Kép: Iltalehti, Tomi Vuokola

Egyre több finn megy külföldre gyógykezeltetni magát. Észtország az elsődleges célpont, de Magyarország is benne van az első négyben. A fő terület pedig a fogászati kezelés. 

Bővebben: Magyarország népszerű célpontja a finn gyógyturizmusnak – Suomalaiset hakeutuvat hoitoihin...

Különleges szaunaélmény

A szállodákban, nyilvános szaunákban piktogramokat tesznek ki Finnországban, hogy a külföldi vendégek is könnyen értsék, hol, mi a teendő, ha úgy szeretnék élvezni a szaunázást, mint a finnek. Most új piktogramok készültek a nyilvános szaunák részére.

Bővebben: Új piktogramok a szaunákban – Uusia symboleita saunaan

Kuntavaalit 2017, Kép: Yle

Finnországban négyévente tartanak önkormányzati választást. A városok itt is tele vannak plakátokkal, még a vízcsapból is a hirdetések folynak. De azért van pár különbség az otthonihoz képest. Írásunkban összeállítottunk egy finn-magyar választási szótárt is.

Bővebben: Önkormányzati választás Finnországban – Kuntavaalit 2017

Suomi 100

Az Yle, a finn közszolgálat tévé, Puoli seitsemän (Fél hét) című reggeli adásban hangzott el a felhívás: a független Finnország 100. születésnapja (Suomi 100) alkalmából keresik a legvidámabb alkotásokat, kézimunkákat, amelyeket az ünnep alkalmából készítettek a finnek. 

Bővebben: A legvidámabb alkotások Finnország 100. születésnapjára – Hauskin Suomi 100 -tuote