A kouvolai templom, a Keskuskirkko

A Budavári Evangélikus Gyülekezet képviselőit látta vendégül a kouvolai testvérgyülekezet az augusztus 20-i hétvégén. A találkozó apropója a 18-i, pénteki Művészetek Éjszakája volt, amelyen szerepelt a Budavári Gospel Kórus. 

 

 

Kouvolában, a központi templomban a 2017. augusztus 20-i istentiszteleten az igehirdetést Bence Imre, a Budavári Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze tartotta. Az istentiszteleten közreműködött a Budavári Gospel Kórus, Szuhai Mónika vezetésével.

 

A kouvolai templom 1978-ban Jaakko Laapotti tervei alapján épült 

A kouvolai templom 1978-ban Jaakko Laapotti tervei alapján épült

 

 

Come by here, Kumbajah ...mindannyian hívjuk az Urat, jöjjön közénk, ki énekkel, ki kiabálva, ki imával, ki könnyekkel...

 

Igét hirdet Bence Imre, tolmácsol Csepregi Piroska

Igét hirdet Bence Imre, tolmácsol Csepregi Piroska

 

A finn és a magyar evangélikusok között a kapcsolat már a XIX. század második felében kezdődött, akkor látogatott el Magyarországra néhány finn lelkész. Azonban a hivatalosan a két egyház a két világháború között kezdte meg az együttműködést. Így például 1937-ben finn‒magyar‒észt lelkészkonferenciát rendeztek Budapesten. Ezután a teológusok számára ösztöndíjat hirdettek a két országban. A második világháború után csak a ’60-as években újíthatták meg a kapcsolatot a finn és a magyar evangélikusok. Ennek keretében újra elkezdődött az ösztöndíjasok cseréje, valamint a teológia professzorok katedracseréje is. A finn gyülekezetek komoly anyagi támogatást nyújtottak a magyarok számára: építkezéseket és a könyvkiadást támogatták. 

 

Budavári Gospel Kórus
 

És ebben az időben alakult ki a testvérgyülekezeti együttműködés is a finn és a magyar evangélikus gyülekezetek között. A Budavári Evangélikus Gyülekezet és a kouvolai testvérgyülekezet között a kötelék a rendszerváltás után vált szorosabbá. A szocializmus idején főként a finnek látogattak Budapestre, azonban az utóbbi időben több magyar csoport is járt Kouvolában, így például negyven fős ifjúsági csoport is volt a Kymi folyó völgyében, azaz Kymenlaakso tartomány székhelyén Kouvolában. 

 

 

 

2017 augusztusában pedig a Budavári Gospel Kórus látogatott el Kouvolába, hogy gyönyörű énekükkel megörvendeztessék a helyi gyülekezetet.

 

 

Holy is the lamb of God... Jézus az Isten báránya, ő érte fogom élni az életem, hiszen szent az Isten báránya....

 

Kérdésünkre Szuhai Mónika kórusvezető elmondta, hogy „a Budavári Gospel Kórus 2011 októberében alakult Bence Imre lelkész úr kezdeményezésére, hogy új színt hozzunk az egyházi zenei életbe: az afro-amerikai spirituálék és tradicionális afrikai dalok segítségével közvetítsük az evangéliumot, az örömhírt a gyülekezet számára. Szeretünk eredeti nyelven énekelni, amelyen a dalok megszülettek, így a repertoárunkban szerepelnek különböző afrikai nyelvjárású dalok – leginkább zulu nyelven –, de éneklünk angol nyelven, tradicionális spirituálékat és modern gospelfeldolgozásokat is. Az istentiszteleti szolgálatok mellett minden évben többször koncertezünk, ezeken az alkalmakon igyekszünk minél több színt megmutatni magunkból, illetve a repertoárunkból. Mégis a legfontosabb célunk, hogy közvetítsük az embereknek Isten igéit, az ő végtelen szeretetét, és természetesen a zene szeretetét is, hogy ezen énekek által mennyire közel kerülhetünk az Úrhoz. Az évek során egyre bővül a kórus, jelenleg majdnem háromszorosa a létszám az induláshoz képest.”

 

Amikor finnországi útjukról érdeklődtünk, Szuhai Mónika hozzátette: „nagyon-nagyon jól éreztük magunkat abban a csodás környezetben, felejthetetlen élmény volt az egész csapat számára.”

 

 A kouvolai templom 1978-ban Jaakko Laapotti tervei alapján épült

 

A kouvolai templom 1978-ban Jaakko Laapotti tervei alapján épült

A kouvolai templomban próbál a kórus az istentisztelet kezdete előtt

 

A Budavári Gospel Kórus a Facebookon

Még több a finn és a magyar evangélikusok kapcsolatáról: Evangélikus Múzem