finn hangulatjel

A világon először a finnek készítettek saját, nemzeti hangulatjeleket, emotikonokat, amelyek a finnek érzelmeit jelenítik meg. Előző írásunkban már bemutattunk hármat a finn emotikonok közül. Azóta nyilvános már a többi is, így most következzenek az új finn hangulatjelek.

 

 

A finn szerelem, finn hangulatjel

:finnishlove:


A finn szerelem

Az érzés, amikor a finn szerelmes.
A finnek általában csöndesen szeretnek, nem tárják a világ elé érzéseiket. A szerelmüket inkább tettekben, mintsem szavakban fejezik ki. Viszont ha a finnek szeretnek valakit, akkor azt mélyen, nagyon mélyen szeretik.
(Finnországban is ismert az, a nálunk székely viccként ismert adoma, amelyben a feleség megkérdezi, a férjét, szeretsz-e még, aki erre azt feleli: az oltár előtt megmondtam, hogy szeretlek, majd szólok, ha változás lesz.)

 

 

 

finn hangulatjel: a finn kék-fehér zászló

:theflag:


A zászló

A kék-fehér érzés.
A finn nemzeti színek a kék fehér: a kék ég és a felhők, nyáron a tó vize és télen a hó és persze, a finn nemzeti zászló színei is a kék és a fehér.

 

 

 

egy bögre kávé, finn hangulatjel

:cupofcoffee:


Csésze kávé

Az az érzés, hogy „meghalok egy csésze kávéért”.
Finnország az egyik vezető kávéfogyasztó a világon. A finnek átlag 2,6 csésze kávét isznak naponta. A finnek mindennap és egésznap isszák a magyaroknak hígnak tűnő, forró feketelevest. A kötelezően adandó munkahelyi kávészünet a legtöbb szakszervezet követelései között szerepel – sikerrel.

 

 

 

buszmegálló, finn hangulatjel

:busstop:


Buszmegálló 

A finnek tiszteletben tartják mások magánélet és személyes terét, és ezt várják el mindenkitől. Például a buszon nem szeretik, ha idegenek ülnek melléjük, főleg, ha van még szabad hely. De ha beszélgetünk egy finnel, akkor se álljunk hozzá túl közel – hacsak nem akarjuk látni, miként hátrál el.

 

 

 

finn hangulatjel, Martti Ahtisaari, a békeközvetítő

Martti Ahtisaari  :peacemaker:


Békeközvetítő

A „békítő” érzés.
Martti Ahtisaari korábbi finn elnök Nobel-békedíjat kapott, mert békeközvetítőként szerepelt számos nemzetközi konfliktus megoldásában három földrészen és több mint három évtizeden át.

 

 

 

pikkujoulu, karácsonyi parti, finn hangulatjel

:christmasparty:


Karácsonyi parti

Az a bizonyos „nagy buli” érzés.
A „pikkujoulu”, a karácsonyi parti jeles esemény(sorozat) Finnországban, Karácsonyt megelőzően a munkatársakkal vagy barátokkal melegítenek be a nagy ünnepre. A bulin történt dolgokat, azután később nem emlegetik…

 

 

 

reményvesztett, finn hangulatjel reményvesztett, finn hangulatjel

:losthopes:

Reményvesztett

A reményvesztés érzése.
Finnországban az Eurovíziós Dalfesztiválon általában nem szerepelnek sikeresen, minden alkalommal várják a sikert a finnek, de általában nulla pontot kapnak. Bár egyszer megtörtént a csoda, amikor 2006-ben a Lordi nevű szörny-együttes megnyerte a versenyt.

 


Lordi, a 2006-os eurovíziós dalverseny győztese

 

 

 

finn hangulatjel

:stuck:


Odaragadt

Az az érzés, amikor rájössz, hogy itt a tél.
Minden finn gyerek tudja, hogy ha fagy, akkor nem szabad semmit megnyalni, ami fémből készült. De azért időnként kipróbálják, és akkor odaragad a nyelvük… Kérdezd meg egy finntől, hogy lehet leszedni a fémről az odaragadt nyelvet! (Megkérdeztem: ottmarad egy darabka a nyelvből a fémen…)

 

 

  

fehérneműben berúgni, finn hangulatjel fehérneműben berúgni, finn hangulatjel

 :kalsarikannit:


Kalsarikännit

Ezt a nehezen lefordítható kifejezést „fehérneműben berúgni” vagy talán „alsónadrágban beinni” arra az esetre használják, ha valaki otthon, egyedül iszik, berúg, szóval nincs kedve kimozdulni, de azért inni szeretne. Bár a kifejezésben „alsónadrág szerepel”, az egyenjogúság jegyében a nők is bátran berúghatnak otthon, egyedül, fehérneműben, ez a kalsarikännit. Sőt mindezt párok is űzhetik együtt.

 

 

 

rénszarvas, finn hangulatjel

:reindeer:


Rénszarvas

A finnek szeretik rénszarvast – minden formában –, egyrészt aranyos, másrészt pörköltnek is finom, méghozzá burgonyapürével és vörös áfonyával.

 

 

 

kitartás, sisu, finn hangulatjel

:sisu:


Kitartás, álhatatosság – Sisu

A kitartás érzése.
Van egy mondása a finneknek: átmegyek a szürke sziklán. Valami olyasmit jelent, hogy akkor is megteszem, ha lehetetlen. A sisu a kitartásról szól, hogy nem adom fel, még akkor sem, ha okosabb lenne feladni.

 

 

 

Karéliai pirog – Karjalanpiirakka, finn hangulatjel

:karjalanpiirakka:


Karéliai pirog – Karjalanpiirakka

Azt az érzést fejezi ki, amikor valami nagyon finomra vágysz.
A karéliai pirog vagy karjalanpiirakka vékony rozsos tészta rizskásával vagy burgonyával töltve. Eszik magában, tojásos vajjal vagy szendvics alapként, eszik hétköznap, ünnepnap, vendégségben, sőt még esküvőn is. 

 A receptje itt található.

 

 

 

 

boldogság, kitartás, finn hangulatjel:happiness:


Boldogság

Legyőzni a kedves szomszédot, a svédeket – bármiben.
A finnek és a svédek olyanok, mint a testvérek, mindig versenyeznek, nézik ki a jobb, ki az erősebb. És remek vicceik is vannak egymásról. De legyőzni a svédeket, sohasem igazi győzelem.

 

 

 

finn hangulatjel, Matti Nykänen

:mattinykanen:


Matti Nykänen

A finn Matti Nykänen, a világ legeredményesebb síugrója, amúgy a pletykalapok állandó szereplője. Botrányai mellett arról is ismert, hogy számos chat-kifejezést honosított meg a finn nyelvben.

 

Folytatjuk a maradék 13 finn hangulatjellel...

Előző írásunk: Finn hangulatjelek – Suomi julkaisee omat emojinsa

Forrás: This is Finland