covid-19

A koronavírus második hulláma alatt a finn kormány elég jól kezeli a helyzetet. Ennek legjobb mutatója, hogy viszonylag kevés fertőzött mellett alacsony a halálozások száma. Az elvégzett tesztek és fertőzöttek aránya pedig átlag 1,5 százalék.

Bővebben: Milyen információkat kapunk Finnországban a koronavírus terjedéséről? – Mitä tietoja saamme...

Turkansaari templom Ouluban

Az Oului rendőrség és Petrus Schroderus új karácsonyi dallal jelentkezett. Ezzel kíván a rendőrség nyugodt karácsonyt, és kéri a finneket, hogy az ünnepek alatt is maradjanak otthon. Majd hozzáteszik: nem vagy egyedül, kérj segítséget! Sajnos Finnországban is sokakat megvisel a bezártság, nekik is szól ez a dal. 

Bővebben: Új dallal kíván nyugodt karácsonyt a finn rendőr-tenorista Petrus Schroderus

Kép: Iltalehti, Tomi Vuokola

Egyre több finn megy külföldre gyógykezeltetni magát. Észtország az elsődleges célpont, de Magyarország is benne van az első négyben. A fő terület pedig a fogászati kezelés. 

Bővebben: Magyarország népszerű célpontja a finn gyógyturizmusnak – Suomalaiset hakeutuvat hoitoihin...

Petrus Schroderus

Operaénekesi pályafutásáról híres Petrus Schroderus, oului rendőr énekli – a #maradjotthon, finnül a #pysykotona kampány jegyében – a Szeretem az életet, azaz a Rakastan elämää című dalt. Az eredeti dal még a Szovjetunióban született, és Georg Ots észt énekes hozta el a finneknek. A felvételen Oulu üres belvárosát látjuk és a városházát. 

Bővebben: A tenorista rendőr: Petrus Schroderus

Suomi 100

Az Yle, a finn közszolgálat tévé, Puoli seitsemän (Fél hét) című reggeli adásban hangzott el a felhívás: a független Finnország 100. születésnapja (Suomi 100) alkalmából keresik a legvidámabb alkotásokat, kézimunkákat, amelyeket az ünnep alkalmából készítettek a finnek. 

Bővebben: A legvidámabb alkotások Finnország 100. születésnapjára – Hauskin Suomi 100 -tuote

Több mint könyvtár – Mitä Oodissa voi tehdä?

Az új, világszínvonalú és mára világhíressé vált Helsinki központi könyvtárat, az Oodit bemutató sorozatunk második részében azt járjuk körbe, hogy mennyi mindent lehet csinálni az Oodiban.  Az írás végén pedig azt mutatjuk be, miként történik a visszavitt könyvek osztályozása, szállítása robotok segítségével.

Bővebben: Több mint könyvtár – Mitä Oodissa voi tehdä?

Kecskés András festőművész kiállítása

Január 14-ig láthatók Kecskés András festőművész képei a Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában, Helsinkiben a Kaisaniemenkatu 10-ben, hétköznapokon 10 és 18 óra között.

Bővebben: Áthatások – Kecskés András festményei a galéria U-ban – Vuorovaikutuksia – András Kecskésin näyttely

Alvás a szabadban egész éven át (Kép: www.vau.fi)

Skandináviában és általában az északi országokban megszokott gyakorlat, hogy a babák még télen is a szabadban alszanak. A magyar édesanyákban több kérdés is fölmerül: milyen hidegben szabad kivinni a babát, mennyire öltöztessem föl, mennyi idős korában szabad először kint altatni a kisbabát? De nézzük, mit is mondanak a kérdésről a finn szakemberek!

Bővebben: Babák altatása a szabadban télen-nyáron – Lasten ulkona nukuttaminen

Oodi (kép:Arkkitehtitoimisto ALA)

December 5-én nyílt meg az új helsinki központi könyvtár, az Oodi, aminek a neve, annyit tesz: Óda. A Helsinki központjában fekvő új, világszínvonalú könyvtár építészeti, statikai és egyben belsőépítészeti remekmű is, külön kiemelve a kivitelezés magas színvonalát. Sorozatunk első részében főként építészeti, statikai és belsőépítészeti szempontból mutatjuk be az Oodit.

Bővebben: Oodi, az új, helsinki központi könyvtár – Oodi, Helsingin keskuskirjasto

A kouvolai templom, a Keskuskirkko

A Budavári Evangélikus Gyülekezet képviselőit látta vendégül a kouvolai testvérgyülekezet az augusztus 20-i hétvégén. A találkozó apropója a 18-i, pénteki Művészetek Éjszakája volt, amelyen szerepelt a Budavári Gospel Kórus. 

Bővebben: Magyar vendégek a kouvolai evangélikus gyülekezetben – Vieraita Unkarista Kouvolan Keskuskirkossa