Finn diákok ökoiskolát építettek Haitin

Három év alatt 100 ezer eurót gyűjtöttek össze középiskolások a finnországi Lohjában, hogy Haitin fölépítsenek egy ökoiskolát. A 2010-es haiti földrengés után Myrdudin településen összedőlt iskola épületének újjáépítésére gyűjtötték össze a pénzt a finn diákok.

 

 

Az ötlet 

A földrengés óta Haitin lassan halad az újjáépítés a falu diákjai sátorban tanultak, hiszen az otthonuk mellett az iskolájuk is összedőlt.  A lohjai gimnazisták még három éve találták ki, hogy pénzt gyűjtenek az új iskola fölépítésére. Ötletüket támogatta a város apraja-nagyja: a szülők, a város vezetősége, a vállalkozók és az egyházközség is.  

 

A haiti iskola számára gyűjtést szervező középiskolások a finnországi Lohjában

 

A haiti iskola számára gyűjtést szervező középiskolások a finnországi Lohjában 

 

A pénz 

 

A diákok jótékonysági rendezvényeket szerveztek: koncerteket, dalesteket, bálokat, piacokat, fotóversenyeket rendeztek. Ezen felül árulták a saját maguk által készített kézműves termékeket, és pénzgyűjtő dobozokat helyeztek el a város számos pontján. Finnországban a diákok ősszel és tavasszal 1-1 napra elmennek dolgozni, az így összegyűjtött pénzt, mindig valami jótékonysági célra ajánlják, esetünkben a lohjai diákok az iskola felépítésére szánták ezt az összeget is. Hamarosan kész Ahogy gyűlt a pénz, úgy épült az iskola Haitin. Mára csaknem teljesen elkészült, novemberre fejezik be a munkát, amikor is a lohjai középiskola 100. születésnapját ünnepli. A gyerekek azt a jót szerették volna továbbadni, amit Lohja kapott 100 évvel ezelőtt az iskolája felépítésével. 

 

A haiti iskola számára gyűjtést szervező középiskolások a finnországi Lohjában

 

Az építkezés 

 

A lohjaiak és a haiti gyerekek folyamatosan tartották a kapcsolatot az egész építkezés alatt. Magát az építkezést és a pénz elköltését Haitin a Finn Egyház Segélyszervezete (Kirkon Ulkomaanapu) felügyelte. Az iskolaterveit Matti Kuittinen lohjai építész készítette. Az új iskola elsősorban földrengésbiztos, de ellenáll a hurrikánnak is, így menedékül szolgálhat természeti katasztrófák esetén a helyieknek. Az építkezéshez Haitin fölhasználták a földrengésben összedőlt házak építőanyagát. Az ökoiskolát pedig a településen élők építették.

 

 Az új iskola:

  • …Matti Kuittinen lohjai építész tervei alapján épült
  • …földrengésbiztos, ellenáll a hurrikánnak, így menedékül szolgálhat természeti katasztrófák esetén   
  • …építéséhez a földrengésben megrongálódott épületek anyagát használták föl
  • …építésében a helyi, képzetlen emberek vettek részt
  • …építését a Finn Egyház Segélyszervezete (Kirkon Ulkomaanapu) szervezte és ellenőrizte

 

Forrás: