A Kalevala magyarul

A helsinki kiállítási központban, a Messukeskusban október 23. és 26. között rendezték meg a 14. Könyvkiállítást és Könyvvásárt (Helsingin Kirjamessut), amelynek díszvendége idén Olaszország volt. A legnagyobb élményem a könyvkiállításon a hatalmas tömeg volt (galéria).

 

 

Olvasom a sajtóanyagot: a négy nap alatt több mint 78 ezer ember látogatott el a könyvkiállításra. (Összehasonlításként: Magyarországon majdnem kétszer annyian élnek, mint Finnországban, és a legnagyobb hazai kiállítás a Construma építőipari szakkiállításra idén 5 nap alatt 45 ezren látogattak el.) Úgy tűnik, a finnek szeretnek kiállításokra és vásárokra járni, ott sokáig maradnak, jól érzik magukat, és sok könyvet vásárolnak. 

 

 Könyvkiállítás Helsinkiben

 

 

Könyvkiállítás Helsinkiben

 

Az új könyveket felvonultató kiadók mellett sok antikvárius is elhozta a becses kincseit. Magyar nyelvű vagy Magyarországról szóló könyveket először csak náluk találtunk, Hegedüs Kálmán Magyarország történelmét mutatja be a finneknek '56-tól.

Azután eljutottunk a Fenix-Kustannus OY standjára, ahol Reima T. A. Luotoval beszélgettünk magyarul és finnül. 

 

Reima T.A. Luoto

 

Reima T. A. Luoto, számos magyar témájú könyv szerzője

 

 

Három magyar témájú könyvet is hoztak a kiállításra, ebből kettő az 1956-os forradalomról szól, amíg a harmadik Viljo Tervonen: Unkaria tullen mennen című kötete. Kérdésünkre Luoto elmondta, most a szovjetek ellen vívott téli háborúban a Finnországban szolgáló magyar önkéntesekről ír könyvet. Itthon nekünk Reima T.A. Luotonak a Magyarországról írt átfogó, részletes útikönyve van meg, az Unkari – matkailijan tietokirja (Fenix, 2001).

 

Feniw-Kustannus OY

 

 

A kiállítási csarnok számos pontján kisebb-nagyobb színpadokon beszéltek a szerzők új könyvükről. Ottlétünkkor a legnagyobb tömeget Paavo Väyrynen, a Centrum Párt volt elnöke vonzotta, aki új könyve, a Suomen Linja (Finn vonal, magyarul talán jobb így: Finn út), kapcsán politikai kérdéseket is fölvetett. Hiába, no, a politika Finnországban is központi téma.

 

Jacob Södermanin az Eino Leino színpadon

 

Jacob Södermanin az Eino Leino színpadon új könyvéről beszél, az Elämäkerta-ról (Önéletrajz)

 

 Muumin

 

Sokan jöttek gyerekekkel a kiállításra, itt volt természetesen a 100 éve született Tove Jansson népszerű hőse, Muumin (Múmin) is. Akik pedig elfáradtak, a mese sátorban pihenhettek egy kicsit.

 

Mesesátor, Kirjamessut

 

 

Eino Leino régi kötete

 

Eino Leino régi kötete az antikváriusok egyik standján

 

 A Helsingin Kirjamessut a számok tükrében

  • 5 nap alatt 78 400 látogató jött el a könyvkiállításra
  • a látogatók átlag 4 órát töltöttek el a kiállításon
  • átlag 6 könyvvel tért haza a látogató
  • sőt 13 százalékuk 10 vagy annál is több könyvet vett meg
  • a látogatók harmada olvas ekönyvet, viszont 70 százalékuk még sohasem próbálta
  • 23 olasz szerző vett részt a könyvvásáron
  • 13 helyszínen
  • 740 esemény, beszélgetés volt a kiállításon, ahol
  • több mint 1100 ember szerepelt 

 

Könyvkiállítás Helsinkiben

 

 Photo: © Matti Touko