Csökken az élelmiszer-hulladék Finnországban

Sok ennivalót dobnak ki a háztartásokban is, de jelentősen nagyobb annak az élelmiszernek mennyisége, amely az áruházakban, boltokban kerül a kukába. Finnországban sokat tesznek az élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében.

 

 

Világszerte rengeteg élelmiszer megy a szemétbe, a megtermelt élelem harmada. Sajnos így van ez Magyarországon is és szerte Európában. Ennek oka – többek közt – a túl szigorú élelmiszer-biztonsági törvény. Így volt ez Finnországban is, de ott enyhítettek a szigoron. Már nem csak a szigorúan vett papírformát nézik, hanem a józan ész határain belül, figyelve a biztonságra: kifogástalan minőségű élelmiszereket a lejárati időn túl is fölhasználnak.

Az EU szabályozásában nem tesznek különbséget az élelmiszer árusítása és adományozása között. Így a lejárati napon, éjfélig használható fel az élelmiszer, viszont a finn szabályozásban, még a következő napon meleg ételt készíthetnek az adott alapanyagból, így a segélyszervezetek a konyháikon felhasználhatják az ételeket, nem kell megsemmisíteni azokat. 

Sőt további könnyítést vezettek be a finn hatóságok, ha a lejárati idő előtt lefagyasztják az ennivalót, akkor még további 2 hónapig fölhasználtató, természetesen, ezt is csak adományozásra szabad használni, nem eladásra. 

 

 

Finnországban begyűjtik a felesleges élelmiszert

Fotó: Päivi Tuovine

 

 

Még 2012-ben kezdték el a szabályozás módosítását, ami 2013 nyarára el is készült. Mára egyre több hírt olvashatunk arról, hogy egy-egy városban hogyan valósítják meg a gyakorlatban az élelmiszerek fölhasználását. Iisalmiban például arra is figyelnek, hogy az iskolákban megmaradt ételt odaadják az arra rászorulóknak.

Vantaaban pedig a "Yhteinen pöytä" - Közös asztal nevű projekt keretében egy hűtőautóval gyűjtik össze 35 áruházból és üzletből kidobás előtt az élelmiszereket. Hamarosan felújítanak egy 500 négyzetméteres raktárt, amelyben hűtőkamra és fagyasztó is lesz, mivel az élelmiszer-biztonság az elsődleges szempont. A szétosztásban pedig az egyházközség segíti a várost. A mintát Berlinből vették, ahol a "Berliner Tafel" projektben mentik az élelmiszereket a kidobás elől.

 

Fotó: Päivi Tuovinen, YLE
Forrás: YLE, Vantaansanomat