Rugós alapra építenek emeletes bérházakat Lahtiban a vasútállomás mellett

Lahtiban a vasútállomás mellett új emeletes lakóházakat építenek, ahol a vasút keltette rezgések csillapítására új megoldást alkalmaznak: rugókra építik a házakat.

 

 

A hamarosan elkészülő négy darab emeletes ház érdekessége, hogy a lakók nyugalma érdekében rugókra építik föl az épületeket a nagy forgalmú lahti vasútállomás mellett, a vasúti sínektől 30 méterre. 

 

 

48 darab ilyen rugóra épülnek a bérházak Lahtiban a vasúttól 30 méterre Fotó: Samuli Ikäheimo

48 darab ilyen rugóra épülnek a bérházak Lahtiban a vasúttól 30 méterre (Fotó: Samuli Ikäheimo)

 

 

Hasonló megoldást még csak egy helyen alkalmaztak Finnországban, az Espoo melletti Kauniainenben, de ott a közeli autópálya miatt volt szükség a rezgés csillapítására. Európában már több ilyen épület is áll, ahol a forgalom keltette rezgéseket kellett csökkenteni, általában különleges épületekben alkalmazták a módszert, mint például ipari épületek, koncerttermek vagy laboratóriumok. Lahtiban a vasút mellett eddig is épültek lakóházak, azokat cölöpökre építették, de ez nem volt elég a rezgés megfelelő csillapítására, ezért volt szükség az új megoldásra.

 

 

A rugós alap szerkezete

A rugós alap szerkezete

 

Az alapokban elhelyezett 48 darab rugó jelentős többletköltséget jelent, amit a telek alacsonyabb ára részben ellensúlyoz. Az épületek bérházak lesznek, és a Lahtiban amúgy is magas bérleti díjakba már nem igazán lehet beépíteni a magasabb költségeket.

 

 

 

Forrás: Etelä-Suomen Sanomat