Eperszezon Finnországban – mansikan poiminta

Július elején, közepén kezdődik az eperszezon Finnországban. A hűvös idő miatt nyúlik el a szezon, és ettől olyan finom és édes a finn eper – állítják a finnek.

 

 

Az eper a finnek kedvenc gyümölcse, lehet boltban, piacon venni, de az igazi a „szedd magad” megoldás. És persze, akinek van kertje, abban biztosan van eper is. A finnek kertjében az eper mellett jellemzően a bokros bogyós gyümölcsök találhatók meg: a piros és a fekete ribizli, az egres és a málna. Van még a kertekben apró szemű alma is, és ezzel nagyjából föl is soroltuk a Finnországban termesztett gyümölcsöket. (A vadon termő áfonyákról itt írtam részletesebben.) 

 

Eperszezon Finnországban – mansikan poiminta

 

A begyűjtött bogyókat főként lefagyasztják, de szívesen készítenek lekvárt és gyümölcslevet, -szörpöt is a finnek. 

 

 

Eperszezon Finnországban – mansikan poiminta

A ribizlinek még kell egy kis (jó) idő

 

 

Az idei epertermést a gyümölcs- és bogyótermelő gazdák szövetsége közel 12 millió kilogrammra becsüli. Régebben volt olyan év is, amikor 20 millió kilogramm is megtermett, de most a termelés visszaesett, tavaly 10 millió kilogrammot szüreteltek le Finnországban.

 

rebarbara Finnországban

A rebarbaraszezon viszont lassan véget ér (itt a finom reberbás lepény receptje)

 

 

Mintegy 50 százaléka az epernek a boltokba kerül, 35 százaléka a piacokra és a boltok, bevásárlóközpontok mellett fölállított sátrakba. A maradék 15 százalékot maguk gyűjtik be a finnek a „szedd magad” eperföldeken és saját kertjükben.  Az eper ára kilogrammonként a piacokon mintegy 8-9 euró, az 5 kilós doboz pedig 30 euróba kerül, amíg a „szedd magad” eperföldeken 3,5-4,5 között várható idén az 1 kg eper ára. Itt általában literre árulják a piacon a gyümölcsöket, ami körülbelül fél kilónak felel meg.

 

erdei szamóca Finnországban

Finom édes az apró szemű erdei szamóca is

 

 

A nagy eperföldeken idén főleg Ukrajnából érkeztek az eperszedők. Régebben Észtországból jöttek a legtöbben, de az észt fiatalokat mostanában nem érdekli az idénymunka Finnországban. Az egyik fiatal ukrán tanárnő elmondta, itt egy hónap alatt – napi 7,5 órás munkával –, annyit keres, mint otthon angoltanárként egy év alatt. Általában napi 50 eurót keresnek az eperszedők. Fontos, hogy legyen adókártyájuk, mert így progresszív adózóként kevesebb adót kell fizetniük, akinek nincs adókártyája, annak 35 százalékos az adókulcsa. 

 

Eperszezon Finnországban – mansikan poiminta

 

 

 

Forrás: www.luonnossa.org, www.karjalainen.fi