Szélturbinák Finnországban

A megújuló energiák Finnországban is egyre jelentősebb szerepet kapnak. Újabb szélturbina parkok építéséről kaptunk hírt a minap.

 

Az első szélturbinaparkot, 27 szélkerékkel Ii város közelében építették. A 64 új szélturbinát is a környéken tervezik üzembe helyezni. A 350 millió eurós beruházást a Taaleritehdas befektetési társaság finanszírozza és a Loiste energetikai vállalatnak építi meg. A finnek az új szélkerekeket Pudasjärvi, Hyrynsalmi és Suomussalmi körzetében fogják telepíteni. 

 

Szélturbinák Finnországban
A tervezett és a már fölépült szélturbinaparkok helye a Google térképen

 

 

A tervek szerint a 64 szélkerék 170 ezer lakás éves villamosenergia-fogyasztását fogja fedezni. Mindemellett fontos, hogy a szélturbinák teljes életciklusuk alatt átlagosan évente 2200 embernek biztosítanak munkát. 

 

Szélturbinák Finnországban
Ii városában épített szélturbinapark (forrás: ii.fi)

 

A projektet a finn állami vállalat a Metsähallitus („Erdő igazgatóság”) dolgozta ki, és ezt most eladta a finanszírozó Taaleritehdasnak és a kivitelező Loiste energetikai vállalatnak.

 

 

A finnek – az emberek – alapvetően zöld beállítottságúk, sajnos ugyanez nem mondható el a kormányról. Friss hír, hogy – bár az előzőt sem fejezték még be – új atomerőművet szeretnének építeni, „természetesen” az oroszok közreműködésével. Újabb szomorú párhuzam Magyarország és Finnország között.