Március 15-i ünnepség a Helsinki Magyar Nagykövetségen

Nemzeti ünnepünkre történő megemlékezésre hívta meg a Finnországban élő magyarokat hazánk helsinki nagykövete.

 

 

A március 11-én tartott ünnepségre körülbelül 200 finnországi magyar ment el, köztük sokan gyerekekkel érkeztek. A program összeállításában és a rendezvény szervezésében a Helsinki Magyar Kulturális Intézet és a Finnországi Magyarok Egyesülete is segítette a követség munkáját.

 

Március 15-i ünnepség a Helsinki Magyar Nagykövetségen

 

Forrai Kristóf, finnországi magyar nagykövet ünnepi beszédét Antti Jalava magyarországi látogatásának leírására építette föl. Antti Jalava (1846–1909) finn tanár, fordító, újságíró és író. Több ízben járt Magyarországon, és többek közt készített úti beszámolót, írt magyar nyelvkönyvet, valamint megírta finnül Széchenyi István és Deák Ferenc életrajzát is. 1875-ös magyarországi látogatásáról levelekben tájékoztatta olvasóit az Uusi Suometar hasábjain, majd beszámolóját könyv alakban is kiadta. Jalava írásaiban szólt a magyar forradalomról is. Többször találkozott Görgey Artúrral is, és kevésbé kritikusan szemlélte őt, mint az akkori közvélemény. De Jalava a magyar történelmet, földrajzot és a magyar embereket is bemutatta a finneknek, külön is megemlítve a magyar nőket.

 

Március 15-i ünnepség a Helsinki Magyar Nagykövetségen   Március 15-i ünnepség a Helsinki Magyar Nagykövetségen

  

Forrai Kristóf nagykövet beszéde után Litkey Ottó, Richter Botond és Siket-Szász Áron szavalta el Madách Imre: Nem féltelek hazám! és Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger című versét, a fiatalokat betanította Richter Zsófia tanárnő. 

 

Március 15-i ünnepség a Helsinki Magyar Nagykövetségen

 

A szavalatokat koncert követte, Kristiina Junttu zongorán és Szilvay Csilla csellón adta elő Kodály Zoltán, Kurtág György, Matti Rautio és Jean Sibelius műveit.

 

Március 15-i ünnepség a Helsinki Magyar Nagykövetségen

 

A koncertet követően a vendégek elénekelték a Himnuszt. Majd a műsor után fogadáson látta vendégül a nagykövetség a megjelenteket.

 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról szóló finn nyelvű írásunk: 15. maaliskuu 1848 Unkarilainen vallankumous

 

Forrás: