gombaszedés Finnországban

Az áfonyaszedés mellett a gombászás is kedves időtöltése a finneknek. A sok finom gombás étel mellett maga a gombaszedés is nagy élvezet: barangolni az erdőben, lesni, hol bújnak meg a gombák, fölismeri a fajt, begyűjteni az ismert gombákat.

 

Otthon, Magyarországon nem jártam gombászni, viszont itthon, Finnországban hamar szenvedélyemmé vált. Óvatosan fogtam hozzá, bújtam a finn gombászkönyveket, és sokat olvastam az Interneten a gombákról. Csak olyan gombát szedek le, és készítek el, amit ismerek. Ha mégis találok valamilyen csábító, új, eddig ismeretlen gombát, akkor azt a többitől elkülönítve viszem haza, s csak akkor készítem el, ha már 100 százalékig biztos vagyok a dolgomban. 

Bár az erdők magántulajdonban vannak Finnországban, a hagyomány és a törvény szerint bogyókat és gombát bárkinek szabad gyűjtenie, leszámítva a házak 50 méteres körzetét. 

 

Gombaszedés Finnországban

 

Mivel erdőben élünk, sokszor nem is megyek távolabb a házunktól, elég csak körbejárni a kertben, és máris sokféle gombát tudok összeszedni. De nagy élmény az is, amikor az erdő mélyén sétálva keresek, és találok finomabbnál finomabb gombákat.

 

Sárga rókagomba, kanttarelli vagy keltavahvero, cantharellus cibarius

 

Sárga rókagomba

 

A finnek nagy kedvence, az eres termőrétegű sárga rókagomba, a kanttarelli, amiből leggyakrabban mártást készítenek. 

Itt a kanttarellikastike, a sárga rókagomba mártás receptje.

 

Sárga rókagomba, kanttarelli vagy keltavahvero, cantharellus cibarius

Sárga rókagomba, kanttarelli vagy keltavahvero, cantharellus cibarius

Sárga rókagomba, kanttarelli vagy keltavahvero, cantharellus cibarius

 

Tinóruk – tatit

 

Főleg a különféle tinórukat szedem, mert a csöves termőrétegük miatt itt a legkisebb tévedési lehetőség. Bár a tinóruk közül is találkoztam egy nem ehető fajtával, az epe ízű tinóruval (sappitatti, Tylopilus felleus) – mint a neve is mutatja, nagyon keserű, nem ehető, de azért mégsem mérgező gomba. A mérgező sátántinórut és farkastinórut nem láttam, bár ezek sem halálosan mérgezők „csak” hányást, hasmenést okoznak.

 

Érdestinóruk – punikkitatit

 

Az első, már bátran ajánlható gomba csoport, amelyet szedtem, az érdes tönkű tinóruk voltak. Ezek könnyen felismerhetők, mert a tönkjüket fekete, szürke vagy barnás pikkelyek borítják. Kalapjuk sokféle színű lehet attól függően, hogy milyen fa gyökerével él együtt.  

 

Vörös érdestinóru, haavanpunikkitatti, Leccinum aurantiacum

Vörös érdestinóru, haavanpunikkitatti, Leccinum aurantiacum

 

Barna érdestinóru, lehmäntatti, Leccinum scabrum

Barna érdestinóru, lehmäntatti, Leccinum scabrum

 

Kormostönkű érdestinóru, koivunpunikkitatti, Leccinum versipelle

Kormostönkű érdestinóru, koivunpunikkitatti, Leccinum versipelle

 

Tehéntinóru, nummitatti, Suillus bovinus

 

Tehéntinóru, nummitatti, Suillus bovinus

Tehéntinóru, nummitatti, Suillus bovinus

 

Tarkatinóru vagy tarka fenyőtinóru, kangastatti, Suillus variegatus

Tarkatinóru vagy tarka fenyőtinóru, kangastatti, Suillus variegatus 

A tarkatinórú húsa sárgás színű, amely vágásra kékül.

 

 

Molyhostinóru, samettitatti, Xerocomus subtomentosus

Molyhos tinóru, samettitatti, Xerocomus subtomentosus

 

Barna gyűrűstinóru, voitatti, Suillus luteus

Barna gyűrűstinóru, voitatti, Suillus luteus

 

Vargányák – herkkutatit

 

Vörösbarna vargánya, männynherkkutatti, Boletus pinophilus

Vörösbarna vargánya, männynherkkutatti, Boletus pinophilus

 

Volt még nyári vargánya (tammenherkkutatti, Boletus reticulatus ) és ízletes vargánya (herkkutatti, Boletus edulis) is az erdőben.  

A tinóruk rántva a legfinomabbak, de nagyon sokféle módon kerülhetnek asztalra: leves, pörkölt, paprikás, sült gomba, gombás rántotta, saláta, savanyúság készíthető belőlük. A szárított gomba sokféle étel fűszere is lehet. 

Télire előfőzve és fagyasztva, illetve szárítva tettem el a tinórukat. 

 

Galambgombák – haperot

 

Galambgombából majd 100 fajta létezik, én is összeakadtam jó párral. Mérgezővel nem, de nem ehetővel igen. Ilyen a sokatmondó nevű hánytató galambgomba, tulipunahapero, Russula emetica. Nem ettem belőle.

 

Galambgombák, haperot, Russulales

 

Galambgombák, haperot, Russulales

 

Galambgombák, haperot, Russulales

Galambgombák, haperot, Russulales

 

Sokféle formában elkészíthető a galambgomba: levesnek, paprikásnak, savanyúságnak, és finom a gombás rántottában is, de szerintem a legjobb a sokféléből összeállított sült gombában. 

Előfőzés után sokat lefagyasztottam belőle.

 

Rőt tejelőgomba

 

Finnországban sokan szeretik a rőt tejelőgombát, amelyet a magyar szakirodalom kellemetlen íze miatt a nem ehetők közé sorol, mondjuk, ez nem igazán zavarja a finneket, vagy itt, lehet, hogy az eltérő klíma miatt, más az íze? Mártást készítettem belőle, de vegyes erdei gombalevesben is finom.

Fagyasztva és szárítva tettem el télire.

 

Rőt tejelőgomba, kangasrousku vagy kangassieni, Lactarius rufus

Rőt tejelőgomba, kangasrousku vagy kangassieni, Lactarius rufus

 

Bimbós pöfeteg

 

A kertben, a faház mögött boszorkánykörben találtam rengeteg bimbós pöfeteget.

 

Bimbós pöfeteg, känsätuhkelo, Lycoperdon perlatum

Bimbós pöfeteg, känsätuhkelo, Lycoperdon perlatum

 

 

Bimbós pöfeteg, känsätuhkelo, Lycoperdon perlatum

 

Bimbós pöfeteg, känsätuhkelo, Lycoperdon perlatum

A legfinomabb rántva volt, de sütve is jó

 

Tettem el belőle elősütve, lefagyasztva télire egy keveset.

 

Sárga korallgomba

 

Újdonság volt számomra a sárga korallgomba, előtte sohasem hallottam felőle. Amikor először láttam, gyanakodva méregettem, azután otthon megnéztem a könyvben. Örömmel olvastam, hogy ehető, finom gomba. Azóta is sokat találtam, még a házunk közvetlen közelében is. A fiatal példányokat érdemes fogyasztani.

 

Sárga korallgomba, keltahaarakas, Ramaria flava

 

Sárga korallgomba, keltahaarakas, Ramaria flava

Sárga korallgomba, keltahaarakas, Ramaria flava

 

Levesbe, paprikásba, sütve is nagyon finom, de készítettem belőle savanyúságot is a nagymamám receptje szerint. 

Télire is eltettem belőle: előfőzés után lefagyasztottam.

 

Cserepes gerebengomba

 

Október közepén találkoztam az erdőben a cserepes gerebengombával. Csak a fiatal gomba ehető, mert később megkeseredik. Magyarországon ritka, ezért kímélni kell, nem ajánlják leszedését. Azt olvastam, Erdélyben sok van belőle.

 

Cserepes gereben, kuusensuomuorakas, Sarcodon imbricatus

 

Cserepes gereben, kuusensuomuorakas, Sarcodon imbricatus

Cserepes gerebengomba, kuusensuomuorakas, Sarcodon imbricatus

 

Cserepes gereben, kuusensuomuorakas, Sarcodon imbricatus

A cserepes gerebengomba tüskés termőrétege

 

Gombasalátába, paprikásba finom, erős íze miatt más gombákkal keverve ajánlott használni. 

Télire szárítva tettem el.

 

Fakó zsemlegomba 

 

Szintén októberben találkoztam először a fakó zsemlegombával. 

 

Fakó zsemlegomba, lampaankääpä, Albatrellus ovinus

 

Fakó zsemlegomba, lampaankääpä, Albatrellus ovinus

 

Fakó zsemlegomba, lampaankääpä, Albatrellus ovinus

Fakó zsemlegomba, lampaankääpä, Albatrellus ovinus

 

Sütve, rántva nagyon finom. 

Az apróbb darabokat, amiket nem rántottam ki, megszárítottam, jó lesz télire.

 

Barna csészegomba

 

Leginkább a fafülgombához (júdásfülegomba) hasonlít, így távol-keleti ételekbe ajánlott, de bármely gombás ételbe használható más gombákkal keverve.

 

 Barna csészegomba, maksamaljakas, Peziza badia

 

Barna csészegomba, maksamaljakas, Peziza badia

Barna csészegomba, maksamaljakas, Peziza badia

 

Redős papsapkagomba

 

Végére hagytam az első gombát, amely már május közepén megjelent a kertünkben és az erdőben, ugyanis halálos mérgezést is okozhat: ez a redős papsapkagomba (korvasieni, gyromitra esculenta). A magyar oldalak, a halálosan mérgező fajták között tartják nyilván, Finnországban, viszont a piacon is árulják. A titok nyitja a megfelelő előkészítés. 

 

Redős papsapka gomba, korvasieni, Gyromitra esculenta

 

Redős papsapka gomba, korvasieni, Gyromitra esculenta

Redős papsapkagomba, korvasieni, Gyromitra esculenta

 

A redős papsapkagomba előkészítése

 

A megtisztított redős papsapkagombát legalább háromszoros mennyiségű vízben kell főzni nyitott ablak mellett, mert a gőzében is található a méregből. A forrás után legalább 10 percig kell főzni, utána bő vízzel leöblíteni. Majd újabb 10 perces főzés és öblítés következik. A biztonság kedvéért én ezt harmadszor is megismételtem. 

 

Redős papsapka gomba, korvasieni, Gyromitra esculenta 

 

Előkészítés után tejszínes gombamártást főztem belőle, és semmi bajom sem lett tőle. De finom tejszínes leves is készíthető a redős papsapkagombából, sőt a lazaclevest is jól kiegészíti, természetesen a már leírt alapos, hosszadalmas előkészítés után.

Senkinek sem javaslom, hogy fogyasszon redős papsapkagombát, ezt mindenki csak saját felelősségére tehetné, mint ahogy én is tettem.

 

 

Légyölő galóca

 

A mérges gombák közül legtöbbször a légyölő galócát láttam. A nevét onnan kapta, hogy papírra kenve, légypapírnak használták. Ezt mi is kipróbáltuk: papírt bekentünk vele, és fölakasztottuk, néhány légy valóban elpusztult tőle, szó szerint földobta a talpát, hanyatt fekve találtunk 4-5 legyet. Amikor a papír megszáradt, többé nem működött a dolog.

 

Légyölő galóca, Punakärpässieni, Amanita muscaria

 

Légyölő galóca, Punakärpässieni, Amanita muscaria

Légyölő galóca, punakärpässieni, Amanita muscaria

 

Gyilkos galócát nem láttam, és az általam olvasott finn gombáskönyvekben sem szerepelt, ebből arra következtettem, hogy errefelé nem túl gyakori, nem ez az első számú közellenség.

 

Sokféle lemezes gomba is van az erdőnkben, ezek közül csak kevés fajtát szedtem: a galambgombákat és a rőt tejelő gombát, mert a többiben nem voltam biztos, így azután azokhoz nem nyúltam.

 

Oldalak, amelyek sokat segítettek a gombák fölismerésében:

Wikipedia, Miskolci Gombász Egyesület, Netgombász, Gombamánia

 

Gombaszedés Finnországban