Sima és tippaleipä (Fotó: mako, Kangasala, Suomi, Finland)

Május elsején, Vappu ünnepén a finnek hagyományos itala a sima (ejtsd: szima), a "mézsör" vagy "méhsör", édessége a tippaleipä. 

 

Sima

 

A "mézsör" vagy "méhsör" a sima (ejtsd: szima) hagyományosan április közepe táján készül. Egyszerű, alkoholmentes ital, a Vappu, a finn május elseje elmaradhatatlan tartozéka. Régen, ez a sok ezer éves innivaló alkoholtartalmú volt, de most a mai, finn üdítőital receptjét adjuk meg. 

Jellegzetes alkotóeleme – az eredeti méz helyett – a fariinisokeri, a barnacukor. 

 

Hozzávalók:

 

  • 4 liter víz
  • 25 dkg barna cukor
  • 25 dkg kristálycukor
  • (ha sötétebbre szeretnénk, akkor 50 dkg barna cukor)
  • 1-2 bio citrom
  • borsónyi friss élesztő
  • mazsola
  • kevés cukor a palackozáshoz

 

Elkészítés:

 

  • forraljunk fel 2 liter vizet, és oldjuk fel a kétféle cukrot benne
  • öntsük hozzá a maradék 2 liter hideg vizet
  • csavarjuk bele a citromlevet, hámozzuk le a bio citrom sárga héját, és tegyük bele azt is
  • ha már kézmeleg a folyadék, akkor keverjük el benne a kevés vízben föloldott élesztőt is
  • fedjük be, és langyos helyen tartsuk egy napig, ez az előerjesztés ideje
  • másnap szűrjük le, és palackozzuk: az üvegbe 1 teáskanálnyi cukrot szórjunk, és tegyünk bele pár szem mazsolát
  • körülbelül egy hét alatt készül el
  • az első 3 napban szobahőmérsékleten tartsuk, utána hűvös helyen
  • ha följött a tetejére a mazsola, akkor már jó
  • hűvös helyen tartva egy hétig áll el

 

  

A sima elkészítése (Dansukker Suomi)

 

 

Tippaleipä

 

Május elseje hagyományos édessége Finnországban a tippaleipä (ejtsd: tippaléjpe) magyarul talán „csöppentett kenyérnek” hívhatjuk. Egyszerű tésztát készítenek, amelyet azután olajba csöppentve, folyatva sütnek ki.

 

Hozzávalók:

 

  • 4 tojás
  • 1-2 evőkanál cukor
  • esetleg csipetnyi só
  • 2 dl tej
  • 4 dl liszt
  • ½ kiskanál sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • esetleg vaníliás cukor

 

  • 7 dl–1 liter olaj a sütéshez

 

Van, aki kevés élesztővel készíti, akkor fél órát keleszteni kell a tésztát, de van olyan recept is, amelyikbe sem sütőpor, sem élesztő nem kerül a tésztába.

 

Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni, ezért érdemes előbb megnézni a videót:

 

 

A tippaleipä elkészítése (K-ruoka)

 

Elkészítés:

 

  • keverjük össze a hozzávalókat
  • annyi olajat öntsünk az edénybe, hogy 7 cm magasan álljon benne
  • töltsük a tésztát egy zacskóba, kis lyukat vágjunk a zacskó sarkán
  • közben melegítsük az olajat 170–180 Celsius-fokosra
  • ha az olaj elég meleg, helyezzünk bele egy fém merőkanalat
  • csurgassuk bele a tésztát úgy, hogy közben folyamatosan mozgatjuk a zacskót
  • borítsuk ki a tésztát a merőkanálból
  • ha barna, fordítsuk meg, és a másik felét is süssük meg
  • szedjük papírra
  • porcukorral megszórva tálaljuk

 

…mellé mézsört kínáljunk 

 

Mézsör és tippaleipä (Fotó: mako, Kangasala, Suomi, Finland)

 Sima és tippaleipä (Fotó: mako, Kangasala, Suomi, Finland)