Május elsején, Vappu ünnepén a finnek hagyományos itala a sima (ejtsd: szima), a "mézsör" vagy "méhsör", édessége a tippaleipä.
Sima
A "mézsör" vagy "méhsör" a sima (ejtsd: szima) hagyományosan április közepe táján készül. Egyszerű, alkoholmentes ital, a Vappu, a finn május elseje elmaradhatatlan tartozéka. Régen, ez a sok ezer éves innivaló alkoholtartalmú volt, de most a mai, finn üdítőital receptjét adjuk meg.
Jellegzetes alkotóeleme – az eredeti méz helyett – a fariinisokeri, a barnacukor.
Hozzávalók:
4 liter víz
25 dkg barna cukor
25 dkg kristálycukor
(ha sötétebbre szeretnénk, akkor 50 dkg barna cukor)
1-2 bio citrom
borsónyi friss élesztő
mazsola
kevés cukor a palackozáshoz
Elkészítés:
forraljunk fel 2 liter vizet, és oldjuk fel a kétféle cukrot benne
öntsük hozzá a maradék 2 liter hideg vizet
csavarjuk bele a citromlevet, hámozzuk le a bio citrom sárga héját, és tegyük bele azt is
ha már kézmeleg a folyadék, akkor keverjük el benne a kevés vízben föloldott élesztőt is
fedjük be, és langyos helyen tartsuk egy napig, ez az előerjesztés ideje
másnap szűrjük le, és palackozzuk: az üvegbe 1 teáskanálnyi cukrot szórjunk, és tegyünk bele pár szem mazsolát
körülbelül egy hét alatt készül el
az első 3 napban szobahőmérsékleten tartsuk, utána hűvös helyen
ha följött a tetejére a mazsola, akkor már jó
hűvös helyen tartva egy hétig áll el
A sima elkészítése (Dansukker Suomi)
Tippaleipä
Május elseje hagyományos édessége Finnországban a tippaleipä (ejtsd: tippaléjpe) magyarul talán „csöppentett kenyérnek” hívhatjuk. Egyszerű tésztát készítenek, amelyet azután olajba csöppentve, folyatva sütnek ki.
Hozzávalók:
4 tojás
1-2 evőkanál cukor
esetleg csipetnyi só
2 dl tej
4 dl liszt
½ kiskanál sütőpor
1 bio citrom reszelt héja
esetleg vaníliás cukor
7 dl–1 liter olaj a sütéshez
Van, aki kevés élesztővel készíti, akkor fél órát keleszteni kell a tésztát, de van olyan recept is, amelyikbe sem sütőpor, sem élesztő nem kerül a tésztába.
Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni, ezért érdemes előbb megnézni a videót:
A tippaleipä elkészítése (K-ruoka)
Elkészítés:
keverjük össze a hozzávalókat
annyi olajat öntsünk az edénybe, hogy 7 cm magasan álljon benne
töltsük a tésztát egy zacskóba, kis lyukat vágjunk a zacskó sarkán
közben melegítsük az olajat 170–180 Celsius-fokosra
ha az olaj elég meleg, helyezzünk bele egy fém merőkanalat
csurgassuk bele a tésztát úgy, hogy közben folyamatosan mozgatjuk a zacskót
borítsuk ki a tésztát a merőkanálból
ha barna, fordítsuk meg, és a másik felét is süssük meg