miért alszanak a finn babák dobozban

80. születésnapját ünnepeljük idén a ‒ méltán világhírű ‒ finn babakelengyének, vagy anyasági csomagnak, az äitiyspakkausnak. A külsőleg is megújult dobozba idén minden eddiginél több, 64 darab babaholmi került. 

 

Március 15-én mutatta be a Kela (Kansaneläkelaitos), a finn társadalombiztosítási intézet az új, 2018-as babakelengyét, amelyben idén is több újdonság van az előző évekhez képest. A kisgyerekes családok körében nagyon népszerű ez a juttatás, mivel jelentősen megkönnyíti a felkészülést a kisbaba érkezésére. Egyrészt nem kell boltról, boltra járva beszerezni a babaholmit, másrészt anyagilag sem mindegy, hogy venni kell, vagy ajándékba kapják a több mint 60 darabos készletet. 

 

Kapcsolódó írásaink:

Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016

A 2017-es babakelengye Finnországban – Äitiyspakkaus 2017 

Új doboza lesz a 80 éves finn babakelengyének ‒ 80-vuotias äitiyspakkaus

Babák altatása a szabadban télen-nyáron – Lasten ulkona nukuttaminen

A 2019-es finn babakelengye ‒ Äitiyspakkaus 2019

A 2020-as finn babakelengye ‒ Äitiyspakkaus 2020

2021-es finn babakelengye – Äitiyspakkaus 2021

 

A gyermeket váró finn családok a baba születése előtt két hónappal kapják meg a Kelától a babakelengyét, az egyetlen feltétel, hogy a várandós édesanya rendszeresen járjon terhesgondozásra. Ikrek születésekor mindegyik baba után jár a készlet, és az örökbefogadó családok pedig 1990 óta szintén megkapják a dobozt. 

Évente körülbelül 40 ezer anyasági csomagot készítenek, és amikor elfogy az előző évi, akkor kezdik kiküldeni az újat. Az äitiyspakkaus több mint 5 millió euróba kerül évente a társadalombiztosításnak. A családok választhatnak a dobozt kérik-e, vagy 170 eurót, ami kevesebb, mint a doboz értéke. 2018. június 1-jétől kaphatják ezt az összeget a családok, előtte 140 eurót kaptak, akik a pénzt választották. A növekedés oka, hogy a 2017-es 53 után idén 64 darab babaholmi van a dobozban. Az első gyermek születésekor szinte mindenki a dobozt választja, amíg további gyermekek születésekor csak a családok fele kéri az anyasági csomagot.

A BBC riportja után híressé vált kérdésre: Miért alszanak a finn babák dobozban? a válasz, hogy a szivaccsal bélelt doboz gyakran az első lakóhelye a kisbabának. Főleg, ha már van otthon nagyobb testvér, aki még a babaágyban alszik. De gyakran a dobozban viszik magukkal a babát, ha mondjuk az ebédlőben vagy a nappaliban van a család többi tagja. 

 

Miért alszanak a finn babák dobozban?

Miért alszanak a finn babák dobozban? 

 

A babakelengye tartalma évről-évre változik, és több fórumon is vitatkoznak az édesanyák és a szakemberek arról, hogy mi volt jó vagy rossz a dobozban, min kellene változtatni. Ilyen volt például, hogy 1969-től 2009-ig eldobható pelenka volt a csomagban, majd környezetvédelmi okokból helyette újra textil pelenka került a készletbe. De egy ilyen vita után vették ki az anyasági csomagból a cumisüveget a szoptatás szorgalmazva. Van a dobozban óvszer is, volt benne intim síkosító krém 2005 és 2010 között, utána kihagyták, de 2017-ben újra bekerült a szakemberek javaslatára. 

 

Miért alszanak a finn babák dobozban?

A 2018-as finn babakelengye teljes tartalma

 

Mi van a dobozban 2018-ban? 

Idén 64 darabos lett a finn babakelengye, ez jelentős növekedés a tavalyi 53-hoz képest. Néhány darabot bemutatunk a készletből. 

 
Kezeslábas, amely átalakítható hálózsákká is. Méret: 68‒74 cm
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus A finn tél elengedhetetlen kelléke a vastag, vízálló kesztyű és lábvédő, amely idén kiegészült a csipesszel.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus A vastag hálózsák a tavalyi baglyos után, idén báránykás mintájú lett. 95 × 95 centiméteres.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus  
 
Új a dobozban a 100 százalékos gyapjú nadrág, amely 3 hónapos kortól 1 éves korig használható.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus A 100 éves Finnországot és a 80 éves babakelengyét köszönti a kék-fehér színű tiszta gyapjú cipőcske.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Kapucnis, könnyű kezeslábas. Méret 68‒74 cm.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus 80 százalékos gyapjú kezeslábas. Ha hideg van... Méret 68‒74 cm.
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Gyapjúsapka, pamut béléssel. 1 év alatti babáknak. 
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Pamut, nyakvédős alsó sapka, megint csak a hideg, finn tél kelléke. Méret 62‒68 cm.
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Meleg, kapucnis kezeslábas, farmer színű, feliratos. Mint a nagyoknak... 100 % pamut. Méret 62‒68 cm.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus   Színes rugdalózó. 95 % pamut. Méret 50‒56 cm.
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Báránykás-mókusos-cicás body. 95 % pamut. Méret 62‒68 cm.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus   A legtöbb body alul két sorban is gombolható, így tovább tart, mire kinövi a baba. 
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Ez a foltos minta is új a 2018-as készletben.  
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus  ...és ez is...
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus

 ...és ez is...

A kisméretű bodyknak van kézvédője, hogy a baba ne karmolja össze magát.

A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus    ...és ez a minta is új a pamut nadrágon. 
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus   Ilyen pamut nadrág van a fenti képen, a dobozban fekvő babán. 
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus 95 százalékos pamut kisnadrág.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus 75 százalékban pamut harisnyanadgág
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Kis kesztyű, kis zokni. 75 százaléka pamut. Körülbelül fél éves korig.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Új a mintája a hálózsáknak is, és ezen is van kézvédő. 95 % pamut.
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Ágyneműk: takaró, báránykás huzattal, lepedő, védő lepedő, amelynek egyik fele vízálló, matrac, a doboz alján. E miatt használható a doboz a kisbaba első hálóhelyének.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Fürdőlepedő
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Tisztasági csomag: melltartó betét, lekerekített végű kisolló, hajkefe, fogkefe, mellbimbó ápoló krém, intim síkosító krém, óvszer, intim betét, víz hőmérő, textilpelenka. 
  Ez is új: oroszlános kistányér, formatervezett kiskanalak.
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus Előke.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus   Pamut törlőkendő. 
 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus A baba első könyve. Finnül és svédül. A számi nyelvű változat pdf-ben letölthető a Kela honlapjáról.
A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus    Puha plüsselefánt.

 

 

A finn babakelengye története

 

A babakelengyét először 1922-ben a Mannerheim Gyermekjóléti Liga kölcsönözte a szegény családoknak Haminában. Az ok a csökkenő születési arány és a magas gyermekhalandóság volt. Akkor kétféle csomag volt: 0–4 hónapos és 5–10 hónapos gyermekeknek. A kinőtt ruhákat azután visszaadták a liga helyi szervezetének, ahol kimosták, ha kellett megvarrták,  megfoltozták azokat, majd továbbadták a következő rászoruló családnak. 

 

Kiertokori (Forrás: Arvo Ylppo oldala)

 Kiertokori (Forrás: Arvo Ylppö oldala)

 

Az 1930-as évekre az egész országban elterjedt a cserekosár intézménye. Sok településen körök alakultak, ahol az asszonyok maguk varrták a környéken élő szegényebb családok kosarába szánt babaruhákat.

1938-tól törvény írta elő az önkormányzatok részére, hogy az alacsony jövedelmű édesanyák részére biztosítsa a cserekosarat. Ezt tartják a finn babakelengye születésnapjának. 

Az anyasági csomag értéke akkor 400 márka volt, ami az iparban dolgozók havi jövedelmének a harmadát jelentette. Már ekkor feltétel volt, hogy a várandós édesanya részt vegyen a terhesgondozáson. 

A háború alatt romlott a minőség, néhány darab, mit például az ágynemű, papírból készült, és azóta kapják papírdobozban a babakelengyét a családok.

 

Miért alszanak a finn babák dobozban?

 

1949 óta már minden család megkaphatja, nem csak a szegények. Feltétel továbbra is a terhesség alatti orvosi vizsgálatokon való részvétel.

1968 óta van a dobozban vastag hálózsák, ez a babák szabadban történő altatását is segíti. (Cikkünk: Babák altatása a szabadban télen-nyáron – Lasten ulkona nukuttaminen)

1969-től az eldobható pelenka bekerült a csomagba.

Az 1970-es évekig a babaruhák fehérek voltak, csak ez után kerültek színes darabok a dobozba, arra ügyelnek, hogy semleges színűek legyenek, amelyek kislányoknak és kisfiúknak egyaránt megfelelnek. 

Szintén a '70-es évekig a ruhákat külön is becsomagolták, hogy védjék a szennyeződéstől. Azonban a mosógépek elterjedése miatt ez feleslegessé vált. 

1990 óta van body a csomagban.

1990-től az örökbefogadó szülők is megkapják az anyasági csomagot.

1994 óta a finn társadalombiztosító, a Kela juttatja el az édesanyáknak a babakelengyét. Előtte ez a szociális minisztérium feladata volt.

2009-től újra textilpelenka van a csomagban. A szoptatás ösztönzésére pedig kikerült belőle a cumisüveg.

 

 A 2018-as finn babakelengye, Äitiyspakkaus

 

Fotók: Kela Äitiyspakkaus 2018 Annika Söderblom © Kela, Mavridisz Fedra

Forrás: Kela Äitiyspakkaus 2018, angolul a finn anyasági csomagról