Johan Ludvig Runeberg, Albert Edelfelt festménye (Kép: wikimedia.org)

Január végén, február elején a finn himnusz költőjének tiszteletére Runeberg tortácskáját eszik a finnek. 

 

 

A finn himnusz költőjéről, Johan Ludvig Runebergről kapta a nevét ez a sütemény, amelyet a költő születésnapja idején, február 5. környékén eszik a finnek. A cukrászdákban, élelmiszerboltokban megjelennek a kis barna tortácskák tetejükön málnalekvárral, és sokan otthon is sütik ezt a finom édességet.

A költő életét bemutató írásunk: Johan Ludvig Runeberg

 

Runeberg tortácskája (Kép: Nakit ja muusa)

Runeberg tortácskája (Kép: Nakit ja muusa)

 

A sütemény születéséről legendák keringenek: állítólag Runeberg felesége, Fredrika akkor sütötte, amikor váratlan vendégek érkeztek. Körbenézett a kamrában, s amit talált, abból készítette. Ezt a történetet többen vitatják, szerintük valójában Lars Henrik Astenius, porvooi cukrászmester alkotása a sütemény, aki az 1840-es években készítette, s a költő tiszteletére nevezte el. Azt tartja a fáma, hogy a költő evett is a cukrászdában a süteményből egy pohár puncs társaságában. 

A sütemény akkor vált széles körben ismertté, amikor Fredrik Edvard Ekberg, helsinki cukrászmester 1865-ben árulni kezdte az üzletében.

 

Kép: perinneruokaaprkl.blogspot.fi

A receptnek számos változata létezik (Kép: perinneruokaaprkl.blogspot.fi)

 

 A Runeberg süteménynek vagy tortácskáknak sokféle receptje van, összegyűjtöttünk párat ezekből, sőt egy vegán változatot is bemutatunk.

 

Markku Haapio receptje (Nakit ja muusa)

 

Hozzávalók

 

1 dl liszt

1 teáskanál sütőpor

50 g őrölt mandula

1,5 dl mézeskalácsmorzsa vagy zsemlemorzsa

½ teáskanál őrölt kardamom

 

125 g vaj

1 tojás

1 csésze cukor

1 dl tejszín

keserűmandula-aroma

 

málnalekvár

puncslikőr, rum vagy mandulalikőr

1 dl porcukor

1 teáskanál víz

 

Elkészítése

 

Kapcsold be a sütőt 125 Celsius-fokra (gázsütő esetén: takarékra)!

Keverd össze a lisztet a sütőporral, majd az őrölt mandulával, a mézeskalácsmorzsával (vagy zsemlemorzsával) és az őrölt kardamommal.

Olvaszd föl a vajat, majd hűtsd le!

Verd föl a tojást a cukorral, majd add hozzá a tejszínt és az olvasztott vajat, végül keverd össze a száraz összetevőkkel, és adj hozzá pár csepp keserűmandula-aromát!

 

Kép: macaronsmadeleines.blogspot.fi

 

Kép: macaronsmadeleines.blogspot.fi

 

Vajazd ki a sütőformákat! Az eredeti hosszúkás tortácska formák helyett muffin formák is megteszik. Vajazás helyett tehetsz a formákba papírkosárkákat is.

Először tegyél kevés tésztát a formába, hogy negyedéig érjen, rakj rá kiskanálnyi málnalekvárt, majd megint negyed formányi tészta következik, így sütés előtt körülbelül félig legyen a forma, mert a sütőpor miatt a sütemény megnő. Van, aki nem tesz sütés előtt lekvárt a tésztába, hanem, amikor megsült, akkor lyukat vág a süteménybe, és oda helyezi el a lekvárt.

Süsd pár percig a 125 Celsius-fokos sütőben, majd növeld a hőmérsékletet 200 fokra (gázsütő: teljes lángra)! Körülbelül 20 percig kell sütni, amíg a teteje szép barna lesz. 

Ha kihűltek a tortácskák, vedd ki őket a formából! Nedvesítsd meg a süteményeket rummal, punccsal vagy mandulalikőrrel! Kisgyerekeknek cukros sziruppal.

Porcukorral és kevés vízzel készíts cukormázat! A kész tortácskák tetejére tégy egy kanál málnalekvárt, majd nyomózsák segítségével keretezd körbe a cukormázzal!

 

A költő felesége, Fredrika Runeberg receptje

 

Kép: makustelijat.blogspot.fi

Kép: makustelijat.blogspot.fi

 

Hozzávalók

 

A tésztához:

1 font vaj

1 font liszt

1 font cukor

¼ font mandulaliszt

¼ font keserűmandula-liszt

2 tojás

 

A tetejére:

lekvár

rum vagy puncslikőr

 

Elkészítés

 

Keverd össze a tésztához valókat! 

Sütőpapírra állítsd föl a bádogformákat! Töltsd meg őket félig-háromnegyedig a tésztával!

 

Kép: ruoka.ts.fi

Kép: ruoka.ts.fi

 

Süsd meg, nem túl meleg sütőben!

Díszítsd a tortácskákat málna- vagy almalekvárral azzal, amit találsz otthon a szekrényben.

Ha száraznak találod a süteményt, nedvesítsd meg rummal vagy puncslikőrrel!

 

 

A finn háziasszonyok szervezetének, a Martat-nak a receptje

 

Hozzávalók

 

150 g margarin vagy vaj

1,5 dl cukor

2 tojás

1 dl zsemlemorzsa

1,5 dl liszt

50 g őrölt mandula

2 teáskanál sütőpor

1 dl almalé

vaníliás cukor

 

Tetejére:

málnalekvár

 

Díszítés

porcukor, víz

 

Elkészítés

 

Vajazd ki, és szórd meg morzsával a tortaformákat!

Keverd ki a margarint vagy a vajat a cukorral!

Egyenként add hozzá a tojásokat!

Külön tálban keverd össze a száraz hozzávalókat!

Keverd össze a cukros-tojásos vajat a száraz összetevőkkel és az almalével!

Töltsd meg a formákat félig-háromnegyedig a tésztával! A tetejére készíts mélyedést, és tegyél bele egy kiskanál málnalekvárt!

 

Kép: makustelijat.blogspot.fi

Kép: makustelijat.blogspot.fi

 

Süsd 175 Celsius-fokon 45 percig a tortácskákat!

A kihűlt tortácskákat díszítsd málnalekvárral és cukormázzal!

 

Vegán Runeberg sütemény

 

Hozzávalók

 

Nedves összetevők:

1,5 dl olaj

1,5 dl barnacukor

1,5 dl almaszósz, almapüré

0,5 teáskanál keserűmandula-aroma

csöppnyi só

 

Száraz összetevők:

2 dl liszt

1 dl mandulaliszt

1 dl zsemlemorzsa

1 teáskanál kardamom

1,5 teáskanál sütőpor

 

Díszítés:

málnalekvár

1 dl porcukor

1 teáskanál víz

 

Elkészítés

 

Keverd össze külön a nedves és a száraz összetevőket!

Állítsd össze a tésztát!

Töltsd meg a sütőformákat! 

 

Szilikon Runeberg tortácska forma (Kép: Prisma) 

Szilikon Runeberg tortácska forma (Kép: Prisma)

 

Ha nem szilikonos a forma, akkor előtte olajozd ki a formákat!

Süsd 190 Celsius-fokon körülbelül 20-22 percig!

A kihűlt tortácskáknak vágd ki a közepét, és töltsd meg málnalekvárral!

A porcukorból kevés vízzel készíts cukormázat, és nyomózsák segítségével díszítsd a tortácskákat!

 

A videón a vegán Runeberg tortácskák elkészítése látható.

 

 

 

 

 

A finn himnusz, szövegét Runeberg írta

 

Runeberg tortácskája (Kép: Iltalehti)

 

Runeberg tortácskája (Kép: Iltalehti) 

 

A költő életét bemutató írásunk: Johan Ludvig Runeberg

Forrás: Iltalehti, Martat, Nakit ja muusawikimedia.org