Január végén, február elején a finn himnusz költőjének tiszteletére Runeberg tortácskáját eszik a finnek.
A finn himnusz költőjéről, Johan Ludvig Runebergről kapta a nevét ez a sütemény, amelyet a költő születésnapja idején, február 5. környékén eszik a finnek. A cukrászdákban, élelmiszerboltokban megjelennek a kis barna tortácskák tetejükön málnalekvárral, és sokan otthon is sütik ezt a finom édességet. A költő életét bemutató írásunk: Johan Ludvig Runeberg
Runeberg tortácskája (Kép: Nakit ja muusa)
A sütemény születéséről legendák keringenek: állítólag Runeberg felesége, Fredrika akkor sütötte, amikor váratlan vendégek érkeztek. Körbenézett a kamrában, s amit talált, abból készítette. Ezt a történetet többen vitatják, szerintük valójában Lars Henrik Astenius, porvooi cukrászmester alkotása a sütemény, aki az 1840-es években készítette, s a költő tiszteletére nevezte el. Azt tartja a fáma, hogy a költő evett is a cukrászdában a süteményből egy pohár puncs társaságában. A sütemény akkor vált széles körben ismertté, amikor Fredrik Edvard Ekberg, helsinki cukrászmester 1865-ben árulni kezdte az üzletében.
A receptnek számos változata létezik (Kép: perinneruokaaprkl.blogspot.fi)
A Runeberg süteménynek vagy tortácskáknak sokféle receptje van, összegyűjtöttünk párat ezekből, sőt egy vegán változatot is bemutatunk.
Markku Haapio receptje (Nakit ja muusa)
Hozzávalók
1 dl liszt 1 teáskanál sütőpor 50 g őrölt mandula 1,5 dl mézeskalácsmorzsa vagy zsemlemorzsa ½ teáskanál őrölt kardamom
125 g vaj 1 tojás 1 csésze cukor 1 dl tejszín keserűmandula-aroma
málnalekvár puncslikőr, rum vagy mandulalikőr 1 dl porcukor 1 teáskanál víz
Elkészítése
Kapcsold be a sütőt 125 Celsius-fokra (gázsütő esetén: takarékra)! Keverd össze a lisztet a sütőporral, majd az őrölt mandulával, a mézeskalácsmorzsával (vagy zsemlemorzsával) és az őrölt kardamommal. Olvaszd föl a vajat, majd hűtsd le! Verd föl a tojást a cukorral, majd add hozzá a tejszínt és az olvasztott vajat, végül keverd össze a száraz összetevőkkel, és adj hozzá pár csepp keserűmandula-aromát!
Kép: macaronsmadeleines.blogspot.fi
Vajazd ki a sütőformákat! Az eredeti hosszúkás tortácska formák helyett muffin formák is megteszik. Vajazás helyett tehetsz a formákba papírkosárkákat is. Először tegyél kevés tésztát a formába, hogy negyedéig érjen, rakj rá kiskanálnyi málnalekvárt, majd megint negyed formányi tészta következik, így sütés előtt körülbelül félig legyen a forma, mert a sütőpor miatt a sütemény megnő. Van, aki nem tesz sütés előtt lekvárt a tésztába, hanem, amikor megsült, akkor lyukat vág a süteménybe, és oda helyezi el a lekvárt. Süsd pár percig a 125 Celsius-fokos sütőben, majd növeld a hőmérsékletet 200 fokra (gázsütő: teljes lángra)! Körülbelül 20 percig kell sütni, amíg a teteje szép barna lesz. Ha kihűltek a tortácskák, vedd ki őket a formából! Nedvesítsd meg a süteményeket rummal, punccsal vagy mandulalikőrrel! Kisgyerekeknek cukros sziruppal. Porcukorral és kevés vízzel készíts cukormázat! A kész tortácskák tetejére tégy egy kanál málnalekvárt, majd nyomózsák segítségével keretezd körbe a cukormázzal!
A költő felesége, Fredrika Runeberg receptje
Kép: makustelijat.blogspot.fi
Hozzávalók
A tésztához:1 font vaj 1 font liszt 1 font cukor ¼ font mandulaliszt ¼ font keserűmandula-liszt 2 tojás
A tetejére:lekvár rum vagy puncslikőr
Elkészítés
Keverd össze a tésztához valókat! Sütőpapírra állítsd föl a bádogformákat! Töltsd meg őket félig-háromnegyedig a tésztával!
Kép: ruoka.ts.fi
Süsd meg, nem túl meleg sütőben! Díszítsd a tortácskákat málna- vagy almalekvárral azzal, amit találsz otthon a szekrényben. Ha száraznak találod a süteményt, nedvesítsd meg rummal vagy puncslikőrrel!
A finn háziasszonyok szervezetének, a Martat-nak a receptje
Hozzávalók
150 g margarin vagy vaj 1,5 dl cukor 2 tojás 1 dl zsemlemorzsa 1,5 dl liszt 50 g őrölt mandula 2 teáskanál sütőpor 1 dl almalé vaníliás cukor
Tetejére:málnalekvár
Díszítésporcukor, víz
Elkészítés
Vajazd ki, és szórd meg morzsával a tortaformákat! Keverd ki a margarint vagy a vajat a cukorral! Egyenként add hozzá a tojásokat! Külön tálban keverd össze a száraz hozzávalókat! Keverd össze a cukros-tojásos vajat a száraz összetevőkkel és az almalével! Töltsd meg a formákat félig-háromnegyedig a tésztával! A tetejére készíts mélyedést, és tegyél bele egy kiskanál málnalekvárt!
Kép: makustelijat.blogspot.fi
Süsd 175 Celsius-fokon 45 percig a tortácskákat! A kihűlt tortácskákat díszítsd málnalekvárral és cukormázzal!
Vegán Runeberg sütemény
Hozzávalók
Nedves összetevők:1,5 dl olaj 1,5 dl barnacukor 1,5 dl almaszósz, almapüré 0,5 teáskanál keserűmandula-aroma csöppnyi só
Száraz összetevők:2 dl liszt 1 dl mandulaliszt 1 dl zsemlemorzsa 1 teáskanál kardamom 1,5 teáskanál sütőpor
Díszítés:málnalekvár 1 dl porcukor 1 teáskanál víz
Elkészítés
Keverd össze külön a nedves és a száraz összetevőket! Állítsd össze a tésztát! Töltsd meg a sütőformákat!
Szilikon Runeberg tortácska forma (Kép: Prisma)
Ha nem szilikonos a forma, akkor előtte olajozd ki a formákat! Süsd 190 Celsius-fokon körülbelül 20-22 percig! A kihűlt tortácskáknak vágd ki a közepét, és töltsd meg málnalekvárral! A porcukorból kevés vízzel készíts cukormázat, és nyomózsák segítségével díszítsd a tortácskákat!
A videón a vegán Runeberg tortácskák elkészítése látható.
A finn himnusz, szövegét Runeberg írta
Runeberg tortácskája (Kép: Iltalehti)
A költő életét bemutató írásunk: Johan Ludvig RunebergForrás: Iltalehti, Martat, Nakit ja muusa, wikimedia.org
|