Finn tepsis káposzta, kaalilaatikko

A finnek egyik kedvelt hétköznapi étele a kaalilaatikko, azaz a tepsis káposzta vagy káposztás egytálétel. A finn „laatikko” szó magyarul dobozt, fiókot jelent, de jelenti a tepsiben készült egytálételt is. Rokon a magyar ládikó szóval. 

 

 

Kiadós, olcsó, könnyen elkészíthető – ilyen az ideális hétköznapi étel. Igaz ez a kaalilaatikkóra is, a gyors előkészítés után mehet a sütőbe, aztán már nincs sok dolgunk vele.

 

Másik laatikko recekt: Karácsonyi vacsora - lanttulaatikko

 

Hozzávalók

Az arányokat csak úgy nagyjából adom meg, ízlés szerint lehet rajta változtatni.

  • 1-½ kg káposzta
  • 1-2 dl azaz 7-14 dkg rizs
  • 40 dkg darált hús
  • kevés olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kapor vagy majoránna
  • 2-3 evőkanál barna szirup (sirappi) vagy 1 evőkanál barna cukor vagy méz
  • 2 dl tejszín vagy 2-3 dl sör vagy 2-3 dl húsleves (akár kockából)

 

Elkészítés

A káposztát kockára vágom, és annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főni.

 

Finn tepsis káposzta, kaalilaatikko

 

Forrástól számítva 5 percig főzöm.

A rizst előfőzöm, szintén 5 percig.

A hagymát, fokhagymát olajon megpárolom, majd a darált húst is ráteszem, lesütöm. Ezt sem kell puhára párolni. Sózom, borsozom

 

Finn tepsis káposzta, kaalilaatikko

 

Kivajazott jénaiba vagy tepsibe borítom a leszűrt káposztát, rizst, húst. Kaprot szórok rá, de van, aki majoránnával készíti. Összekeverem. 

 

Finn tepsis káposzta, kaalilaatikko

 

Van, aki 2-3 evőkanál sirappit, barna szirupot is kever bele, kevés barna cukorral, esetleg mézzel helyettesíthető, de én nem szoktam tenni bele.

Ráöntöm a tejszínt, de lehet helyette sört vagy húslét is önteni. Ízlés szerint.

 

Finn tepsis káposzta, kaalilaatikko

 

Alufóliával lefedem és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe teszem. Ha már rotyog, leveszem a hőmérsékletet 170-180 fokra.

Körülbelül ¾ óra múlva leveszem a fóliát, kissé feltekerem a sütőt, és addig hagyom bent, ameddig lepirul a teteje.

 

Finn tepsis káposzta, kaalilaatikko

 

Friss piros áfonyával vagy áfonyalekvárral és rozskenyérrel tálalom.

Cikk a vörös áfonyáról:

Vörös áfonya a szuperbogyó – Puolukka on supermarja

 

Finn tepsis káposzta, kaalilaatikko

 

Másik laatikko recekt: Karácsonyi vacsora - lanttulaatikko