A finnek egyik kedvelt hétköznapi étele a kaalilaatikko, azaz a tepsis káposzta vagy káposztás egytálétel. A finn „laatikko” szó magyarul dobozt, fiókot jelent, de jelenti a tepsiben készült egytálételt is. Rokon a magyar ládikó szóval.
Kiadós, olcsó, könnyen elkészíthető – ilyen az ideális hétköznapi étel. Igaz ez a kaalilaatikkóra is, a gyors előkészítés után mehet a sütőbe, aztán már nincs sok dolgunk vele.
Másik laatikko recekt: Karácsonyi vacsora - lanttulaatikko
HozzávalókAz arányokat csak úgy nagyjából adom meg, ízlés szerint lehet rajta változtatni.
ElkészítésA káposztát kockára vágom, és annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főni.
Forrástól számítva 5 percig főzöm. A rizst előfőzöm, szintén 5 percig. A hagymát, fokhagymát olajon megpárolom, majd a darált húst is ráteszem, lesütöm. Ezt sem kell puhára párolni. Sózom, borsozom
Kivajazott jénaiba vagy tepsibe borítom a leszűrt káposztát, rizst, húst. Kaprot szórok rá, de van, aki majoránnával készíti. Összekeverem.
Van, aki 2-3 evőkanál sirappit, barna szirupot is kever bele, kevés barna cukorral, esetleg mézzel helyettesíthető, de én nem szoktam tenni bele. Ráöntöm a tejszínt, de lehet helyette sört vagy húslét is önteni. Ízlés szerint.
Alufóliával lefedem és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe teszem. Ha már rotyog, leveszem a hőmérsékletet 170-180 fokra. Körülbelül ¾ óra múlva leveszem a fóliát, kissé feltekerem a sütőt, és addig hagyom bent, ameddig lepirul a teteje.
Friss piros áfonyával vagy áfonyalekvárral és rozskenyérrel tálalom. Cikk a vörös áfonyáról: Vörös áfonya a szuperbogyó – Puolukka on supermarja
Másik laatikko recekt: Karácsonyi vacsora - lanttulaatikko |