Hernekeitto - finn borsóleves

A finn sorkatonák elégedettek az ellátással, írja az Ilta Sanomat. Naponta háromszor kapnak enni, de aki igényli, este még egy negyedik étkezést is beiktathat. A menü részben hagyományos finn ételekből áll, de a pizza és a hamburger is megtalálható az étlapon.

 

 

Finnországban sorkatonaság van, de a fiúk választhatják a polgári szolgálatot is. Aki a katonaságot választja, az alapos pszichológiai teszten esik át, mert gondosan megválogatják, kinek a kezébe adnak fegyvert. 

 

Mik a finn katonák kedvenc ételei?

Jesse Rasijärvi és Antti Ahvonen sorkatonák elégedettek az ellátással

 

 

Az Ilta Sanomat két fiatal sorkatonát kérdezett meg, mik is a kedvenc ételeik. Ez nagyjából lefedi a finnek kedvenceit: 

 

Uunimakkara (sütőben sütött krinolin, sajttal)

 

uunimakkara (sütőben sütött krinolin, sajttal)

Hernekeitto (szárított borsóból készült leves, sonkával vagy főtt csülökkel esetleg darált hússal, a szárított borsó a sárga vagy feles borsóleves rokona, de se nem sárga, se nem feles, zöld és egyben van, még a héjában)

 

 

hernekeitto

 

Makaroonilaatikko (lepirított darált hús, főtt tésztával összekeverve, tejes-tojásos keverékkel nyakon öntve, sajttal megszórva, sütőben megsütve)

 

makaroonilaatikko

 

Lihapullat (húsgombóc, az ikeás húsgolyók közeli rokona)

 

lihapullat

 

Pyttipannu (apróra vágott burgonya és makkara kisütve)

 

 

pyttipannu

 

Leikkeet (sült szelethúsok)

 

 

 

Ebéd után desszertet is kapnak a katonák, ez az esetek túlnyomó többségében valamilyen bogyós kiisseli (itt a receptje), valamint vanília- vagy csokoládépuding. Csütörtökön, mint az régi hagyomány Finnországban, a hadseregben is hernekeitto (borsóleves) van, utána pedig pannukakku (sütőben, egyben kisütött palacsintatészta).

 

pannukakku

Pannukakku 

 

 

 

Példaként álljon itt, mit kaptak enni a finn katonák 2015. június 3-án

 

Reggeli (aamiainen – felkelés után)

 

  • kása bogyós gyümölcsből
  • kukoricapehely
  • meleg gyümölcspuding

 

Ebéd (lounas - 11-12 óra körül)

 

  • finn töltött káposzta (édes káposzta, darált hús és rizs keverékével töltve, sütőben sütve)
  • tejszínmártás
  • főtt krumpli
  • vaníliapuding lekvárral

 

Estebéd (päivällinen - 4-6 óra körül)

 

  • csirke barbecue mártással
  • rizs és burgonya

 

Vacsora (Iltapala - 8 után)

 

  • húsgolyók
  • friss sajt (cottage chees)
  • kenyér és felvágott

 

 

 

 

A katonák ellátásáért felelős Leo Catering séfje, Jaakko Sauvola

A katonák ellátásáért felelős Leo Catering séfje, Jaakko Sauvola 

 

 

Szöveg és képek: Ilta Sanoma, www.ruokala.net