A Botteni-öbölben fekszik a finn szigetvilág

A malátától és a sötét sziruptól kapja édeskés ízét a saaristolaisleipä. Finom, sokáig elálló, tömör cipó a finn szigetvilág rozsos-malátás kenyere.

 

Finnország dél-nyugati partjainál, a Botteni-öbölben terül el a finn szigetvilág. Ennek része az önállóságot élvező, főleg svédek lakta Ahvenanmaa (svédül: Åland) is a maga 6500 szigetével. Az itt élők mindig is halászattal, hajózással foglalkoztak. A hosszú hajóútra pedig tartós, sokáig elálló és egyben tápláló kenyeret vittek magukkal. Ez a maláta tartalmú rozsos, kissé édeskés szigetvilági kenyér a saaristolaisleipä.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

 

 

A sörmaláta, amit a kenyérhez használunk

eléggé sötét színűre pirított,

darált, csíráztatott rozs.

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

Rozsmaláta

 

Hozzávalók:

 

  • 5 dl kefir (piimää)
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl sötét szirup

(mézzel vagy barnacukorral helyettesíthető)

  • 1,5 dl sötét színű maláta
  • 1,5 dl rozsliszt (teljes kiőrlésű)
  • 1,5 dl zabkorpa vagy búzakorpa
  • 7–8 dl búzaliszt
  • 0,5 dl olaj
  • 1 teáskanál só

 

A tetejére:

 

  • 1 evőkanál sötét színű szirup

(vagy méz, vagy barna cukor)

  • 1 evőkanál víz

 

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

Elkészítés:

 

A kézmeleg kefirbe keverem a sötét szirupot,

ha ez nincs otthon, akkor valamivel kevesebb

mézet teszek bele, de két-három evőkanál

barnacukor is megteszi. 

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Belemorzsolom az élesztőt, majd hozzáadom

a malátát és a rozslisztet. 

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Összekeverem,

és meleg helyen hagyom egy kicsit fölfutni.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

A búzalisztet, a sót és a korpát összekeverem.

(Legutóbb nem volt itthon zabkorpa, ezért

9 dl teljes kiőrlésű búzalisztet

tettem a kenyérbe.)

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Hozzáöntöm a keveréket,

majd összekeverem alaposan,

végül az olajat is beledagasztom.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Fél–egy órát meleg helyen kelesztem.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Két cipót formázok belőle, majd hosszúkás

sütőformába kellene tenni,

de mivel ilyenem nincs, ezért

alufólia csíkkal tekerem körbe a cipókat.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Újabb félórás kelesztés után 175 Celsius-fokra

előmelegített sütőben sütöm egy órán át.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Ekkor megkenem a vízzel higított sziruppal

(vagy mézzel, barna cukorral).

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Majd 150 Celsius-fokos sütőben

sütöm még fél órát, ha nagyon

sötét a teteje, letakarom

alufóliával, hogy ne égjen meg.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

A végén újabb kenegetés következik.

Ettől lesz puha és édes a saaristolaisleipä.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Sokáig eláll,

ha nem eszi meg hamar a család,

merthogy nálunk nagy kedvenc.

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä

 

Finn rozsos-malátás kenyér, saaristolaisleipä