Juha Sipilä, Finnország miniszterelnöke

Az áprilisban megrendezett választáson győztes Keskusta (Centrum) párt elnöke, Juha Sipilä megalakította kormányát. 

 

 

A pártok megállapodása alapján, a Keskusta 6 helyet kapott az új kormányban, a Kokoomus (Nemzeti Koalíció) és a Perussuomalaiset (szó szerint Alap Finnek, de fordítják Igaz Finneknek vagy egyszerűen csak Finneknek) 4-4 miniszteri széket kapott. 

A Perussuomalaiset elnöke, Timo Soini lett a külügyminiszter és a Kokoomus elnöke, Alexander Stubb – az eddigi miniszterelnök – az új pénzügyminiszter. A négy évvel ezelőtt alakult kormánynak még 19 minisztere volt, most az új kormányban már csak 14-en vannak, de csökkentették az államtitkárok és a miniszterek titkárainak számát is. A csökkentéseket Sipilä elmondása szerint a takarékosságra felhívó üzenetnek szánják.

 

Az új finn kormány (Kép: Juhani Niiranen, Helsingin Sanomat)

Az új finn kormány (balról jobbra): Jaakko Jonkka (62), igazságügyi kancellár; Jari Lindström (49), igazságügyi és munkaügyi miniszter; Jussi Niinistö (44), hadügyminiszter; Anne Berner (52), közlekedési és hírközlési miniszter; Olli Rehn (53), gazdasági miniszter; Lenita Toivakka (52), külkereskedelmi és fejlesztési miniszter; Alexander Stubb (47), pénzügyminiszter; Juha Sipilä (54), miniszterelnök; Timo Soini (52), külügyminiszter; Juha Rehula (51), családi és népjóléti miniszter; Anu Vehviläinen (51), önkormányzati és reformokért felelős miniszter; Petteri Orpo (45), belügyminiszter; Hanna Mäntylä (40), szociális és egészségügyi miniszter; Kimmo Tiilikainen (48) mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter; Sanni Grahn-Laasonen (32), oktatási és kulturális miniszter
(Kép: Juhani Niiranen, Helsingin Sanomat)

 

 

A tárcák elosztása

A Keskusta kapta a miniszterelnök mellett a gazdasági miniszteri tárcát, a szociális és egészségügyi, a környezetvédelmi és közlekedési, a mezőgazdasági és erdészeti miniszteri tárcát, valamint az önkormányzati és reformokért felelős miniszteri posztot.

A Perussuomalaiset Timo Soini külügyminiszteri tárcája mellett a munkaügyi, a honvédelmi és a szociális és egészségügyi miniszteri posztot kapta meg.

A Kokoomusé a pénzügyminiszteri, az oktatási és kulturális miniszteri, a belügyminiszteri, valamint a külkereskedelmi és fejlesztési miniszteri tárca.

 

Pénz, pénz, pénz

Az új vezetés már döntött a megszorításokról is, az oktatás és képzés területéről 600 millió eurót terveznek kivonni, a külföldi fejlesztési támogatásokat 300 millió euróval csökkentik, amíg a munkanélküli ellátásokat 200 millió euróval.

A kormány tervezi a munkáltatói adó csökkentését, valamint az új autókra kivetett adót. Viszont növelik a cigaretta és az alkohol adóját, valamint a benzin és a használt autók adóját.

 

Már hosszú évek óta tervezi az épp aktuális kormány a szociális rendszer és az egészségügy reformját, így van ezzel az új kormány is. Ennek keretén belül az eddig az állami ellátó rendszerhez tartozó ellátások egy részét az önkormányzatok hatáskörébe utalnák.

 

 

Az új finn miniszterelnök 

Juha Sipilä, a győztes Keskusta elnöke lett az új finn miniszterelnök. Sipilä víziója, hogy 2025-re Finnország megújult, gondoskodó, biztonságos ország lesz, ahol mindenki fontosnak érzi magát. 

 

Sipilä okleveles mérnök, aki politikai karrierje előtt kemény üzletember volt. Utoljára az Elektrobit, IT cég vezérigazgatójaként dolgozott az üzleti életben. Sipilä az északi Pohjois-Pohjanmaa-i Kainuu-i régióban nőtt föl, ez meghatározó volt egyszerű, közvetlen személyiségére.

 

 

Az új finn kormány

  • Miniszterelnök: Juha Sipilä (Keskusta)
  • Gazdasági miniszter: Olli Rehn (Keskusta)
  • Közlekedési és hírközlési miniszter: Anne Berner (Keskusta)
  • Mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter: Kimmo Tiilikainen (Keskusta)
  • Önkormányzati és reformokért felelős miniszter: Anu Vehviläinen (Keskusta)
  • Családi és népjóléti miniszter (megosztott tárca, 2 év után cserélnek): Juha Rehula (Keskusta) ja Annika Saarikko (Keskusta)
  • Pénzügyminiszter: Alexander Stubb (Kokoomus)
  • Oktatási és kulturális miniszter: Sanni Grahn-Laasonen (Kokoomus)
  • Belügyminiszter: Petteri Orpo (Kokoomus)
  • Külkereskedelmi és fejlesztési miniszter: Lenita Toivakka (Kokoomus)
  • Külügyminiszter: Timo Soini (Perussuomalaiset)
  • Igazságügyi és munkaügyi miniszter: Jari Lindström (Perussuomalaiset)
  • Hadügyminiszter: Jussi Niinistö (Perussuomalaiset)
  • Szociális és egészségügyi miniszter: Hanna Mäntylä (Perussuomalaiset)

 

 

Forrás: Helsingin Sanomat