Kép: Veikko Somerpuro © Kela

Minden év tavaszán bemutatja a finn társadalombiztosítás, a Kela az új babakelengyét, amelyet a kisgyermekes családok kapnak. Ez évben március 12-én ismerhette meg a nagyközönség a 2021. évi anyasági csomagot, az „äitiyspakkaus”-t. Az idén 50 darabos készlet tervezője Veera Petäjä volt. 

Bővebben: 2021-es finn babakelengye – Äitiyspakkaus 2021

Több mint könyvtár – Mitä Oodissa voi tehdä?

Az új, világszínvonalú és mára világhíressé vált Helsinki központi könyvtárat, az Oodit bemutató sorozatunk második részében azt járjuk körbe, hogy mennyi mindent lehet csinálni az Oodiban.  Az írás végén pedig azt mutatjuk be, miként történik a visszavitt könyvek osztályozása, szállítása robotok segítségével.

Bővebben: Több mint könyvtár – Mitä Oodissa voi tehdä?

Kép: Janne Lindroos / Yle

Általában tavasszal mutatják be az év babakelengyéjét, az äitiyspakkaust, amelyet a finn családok kapnak a kisbaba születése előtt. A koronavírus járvány következtében azonban megnőtt a születések száma, hamarosan elfogy az idei doboz, így már 2022 elején az újakat osztják.

Bővebben: 2022-es finn babakelengye – Äitiyspakkaus 2022

Kecskés András festőművész kiállítása

Január 14-ig láthatók Kecskés András festőművész képei a Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában, Helsinkiben a Kaisaniemenkatu 10-ben, hétköznapokon 10 és 18 óra között.

Bővebben: Áthatások – Kecskés András festményei a galéria U-ban – Vuorovaikutuksia – András Kecskésin näyttely

Juntusranta, élet az Isten háta mögött Észak Finnországban

Finnországra is jellemző, hogy a fiatalok elhagyják a kis falvakat, és a nagyvárosokba költözzenek. De ezzel párhuzamosan mindig akadnak olyanok is, akik békés vidéki környezetben, a természet közelségében szeretnék fölnevelni gyermekeiket, vagy eltölteni nyugdíjas éveiket. Most az Isten háta mögött fekvő Juntusranta új lakóin keresztül szólunk a finn vidéki élet szépségeiről és nehézségeiről.

Bővebben: Élet az Isten háta mögött – Syrjäkylä Juntusranta

Oodi (kép:Arkkitehtitoimisto ALA)

December 5-én nyílt meg az új helsinki központi könyvtár, az Oodi, aminek a neve, annyit tesz: Óda. A Helsinki központjában fekvő új, világszínvonalú könyvtár építészeti, statikai és egyben belsőépítészeti remekmű is, külön kiemelve a kivitelezés magas színvonalát. Sorozatunk első részében főként építészeti, statikai és belsőépítészeti szempontból mutatjuk be az Oodit.

Bővebben: Oodi, az új, helsinki központi könyvtár – Oodi, Helsingin keskuskirjasto

covid-19

A koronavírus második hulláma alatt a finn kormány elég jól kezeli a helyzetet. Ennek legjobb mutatója, hogy viszonylag kevés fertőzött mellett alacsony a halálozások száma. Az elvégzett tesztek és fertőzöttek aránya pedig átlag 1,5 százalék.

Bővebben: Milyen információkat kapunk Finnországban a koronavírus terjedéséről? – Mitä tietoja saamme...

Turkansaari templom Ouluban

Az Oului rendőrség és Petrus Schroderus új karácsonyi dallal jelentkezett. Ezzel kíván a rendőrség nyugodt karácsonyt, és kéri a finneket, hogy az ünnepek alatt is maradjanak otthon. Majd hozzáteszik: nem vagy egyedül, kérj segítséget! Sajnos Finnországban is sokakat megvisel a bezártság, nekik is szól ez a dal. 

Bővebben: Új dallal kíván nyugodt karácsonyt a finn rendőr-tenorista Petrus Schroderus

Kép: Iltalehti, Tomi Vuokola

Egyre több finn megy külföldre gyógykezeltetni magát. Észtország az elsődleges célpont, de Magyarország is benne van az első négyben. A fő terület pedig a fogászati kezelés. 

Bővebben: Magyarország népszerű célpontja a finn gyógyturizmusnak – Suomalaiset hakeutuvat hoitoihin...

Petrus Schroderus

Operaénekesi pályafutásáról híres Petrus Schroderus, oului rendőr énekli – a #maradjotthon, finnül a #pysykotona kampány jegyében – a Szeretem az életet, azaz a Rakastan elämää című dalt. Az eredeti dal még a Szovjetunióban született, és Georg Ots észt énekes hozta el a finneknek. A felvételen Oulu üres belvárosát látjuk és a városházát. 

Bővebben: A tenorista rendőr: Petrus Schroderus

Suomi 100

Az Yle, a finn közszolgálat tévé, Puoli seitsemän (Fél hét) című reggeli adásban hangzott el a felhívás: a független Finnország 100. születésnapja (Suomi 100) alkalmából keresik a legvidámabb alkotásokat, kézimunkákat, amelyeket az ünnep alkalmából készítettek a finnek. 

Bővebben: A legvidámabb alkotások Finnország 100. születésnapjára – Hauskin Suomi 100 -tuote