Új doboza lesz a 80 éves finn babakelengyének ‒ 80-vuotias äitiyspakkaus

80 éves lesz 2018-ban a finn babakelengye, az äitiyspakkaus, ebből az alkalomból új minta kerül a dobozára, amit kisgyerekek választottak ki a három befutó közül. Onnea 80-vuotiaalle äitiyspakkaukselle!

 

 

A 80. születésnap alkalmából az új dizájn mellett az új, háromnyelvű honlapot is bemutatta a Kela, a finn társadalombiztosítási szervezet. 

Az új honlap angol nyelvű változata

 

 

A finn babakelengye történetéről itt olvashat részletesen

Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016

 

A 2017-es finn babakelengyét bemutató írásunk:  

A 2017-es babakelengye Finnországban – Äitiyspakkaus 2017

 

 

A 100 éves Finnország és a 80 éves babakelengye tiszteletére pályázatot hirdetett a Kela a doboz új dizájnjának tervezésére. A tíz legjobb pályaműből felnőtt zsűri emelt ki hármat, majd a végső győztest kisgyerekek választották ki. Az erről készült videó:

 

 

 

A győztes doboz tervezője Robert Lönnqvist, a dobozon különféle állatok szerepelnek: medve, nyúl, fóka, elefánt, zsiráf és más színes állatfigurák.  A 29 éves tervező 2016 végzett alapszakon Lahtiban a dizájnintézetben, majd Helsinkiben mesterszakon az Aalto egyetemen, jelenleg pedig Párizsban tanul az Ensadon (École nationale supérieure des arts décoratifs). A másik két dobozt Aya Iwaya, a Helsinkiben élő japán dizájner és a finn Ilona Partanen tervezte.

 

 

 

A helsinki egyetemi múzeumban (Helsingin yliopistomuseo) kiállítás nyílt „Baby in the Box” címmel a finn babakelengyéről. 

 

A 2017-es babakelengye Finnországban – Äitiyspakkaus 2017

A 2017-es äitiyspakkaus tartalma (Fotó: Kela, Annika Söderblom)

 

 

A finn babakelengye történetéről

 

Kiertokori (Forrás: Arvo Ylppo oldala)

 Kiertokori (Forrás: Arvo Ylppö oldala)

 

  • A babakelengyét először 1922-ben a Mannerheim Gyermekjóléti Liga kölcsönözte a szegény családoknak Haminában. Az ok a csökkenő születési arány és a magas gyermekhalandóság volt. Akkor kétféle csomag volt: 0–4 hónapos és 5–10 hónapos gyermekeknek. A kinőtt ruhákat azután visszaadták a liga helyi szervezetének, ahol kimosták, ha kellett megfoltozták azokat, majd továbbadták a következő családnak. 
  • Az 1930-as évekre az egész országban elterjedt a cserekosár intézménye. Sok településen körök alakultak, ahol az asszonyok maguk varrták a környéken élő szegényebb családok kosarába szánt babaruhákat.
  • 1938-tól törvény írta elő az önkormányzatok részére, hogy az alacsony jövedelmű édesanyák részére biztosítsa a cserekosarat. Ezt tartják a finn babakelengye születésnapjának.
  • A háború alatt romlott a minőség, néhány darab, mit például az ágynemű, papírból készült, és azóta kapják papírdobozban a babakelengyét a családok.
  • 1949 óta már minden család megkaphatja, nem csak a szegények. Feltétel a terhesség alatti orvosi vizsgálatokon való részvétel.
  • 1969-től az eldobható pelenka bekerült a csomagba.
  • 1994 óta a finn társadalombiztosító, a Kela juttatja el az édesanyáknak a dobozt.
  • 2006-tól újra textilpelenka van a csomagban. A szoptatás ösztönzésére pedig kikerült belőle a cumisüveg.

 

 

A 2017-es babakelengye kezeslábasa, kéz- és lábvédője, alatta a vastag lábzsák

A 2017-es babakelengye 

 

 

Fotó: Annika Söderblom, Kela

A korábbi évek doboza (Fotó: Annika Söderblom, Kela)

 

 

Forrás: Ilta Sanomat, Kela, Arvo Ylppö oldala