Érdekes története van a főleg kisbabáknak, kisgyerekeknek kötött vonatzokninak, a junasukat-nak. A történet mellett cikkünkben a kötött zokni és a kisbabáknak való kötött kesztyű kötésének leírását is bemutatjuk.
Május elsején, Vappu ünnepén a finnek hagyományos itala a sima (ejtsd: szima), a "mézsör" vagy "méhsör". A hagyományos édesség pedig a tippaleipä, amely egy kicsit a csörögére emlékeztet.
A finnek egyik kedvelt hétköznapi étele a kaalilaatikko, azaz a tepsis káposzta vagy káposztás egytálétel. A finn „laatikko” szó magyarul dobozt, fiókot jelent, de jelenti a tepsiben készült egytálételt is. Rokon a magyar ládikó szóval.
Az északi népek a ropogós rozskenyeret évszázadok óta készítik. Közepére lyukat fúrtak, és a konyhában egy rúdra fölfűzve tárolták. Mindig is fontos eleme volt a szegény emberek konyhájának: könnyű, tápláló, hosszan eláll.
A hagyományos pyttipannu krumpliból, hagymából és makkarából, azaz krinolinszerű kolbászból készül. De számos más – talán kissé egészségesebb – változatát is készítik a finn háziasszonyok. És persze van vegán változata is.
A finn karácsonyi asztal egyik szerepelője Hanna néni keksze, a Hanna-tädin kakut. Nagyon közkedvelt Finnországban ez a finom aprósütemény, szinte mindenütt része az ünnepi menünek. Sőt, szépen becsomagolva saját kezűleg készített karácsonyi ajándék is lehet.
A farsang utolsó napja, húshagyókedd a húsvéti 40 napos nagyböjtöt megelőző mulatozásokat lezáró ünnepnap. Finnországban ezen a napon eszik a laskiaispullát, a húshagyókeddi kalácsot. Bemutatunk egy vegán változatot is.
A finn sorkatonák elégedettek az ellátással, írja az Ilta Sanomat. Naponta háromszor kapnak enni, de aki igényli, este még egy negyedik étkezést is beiktathat. A menü részben hagyományos finn ételekből áll, de a pizza és a hamburger is megtalálható az étlapon.
A finn karácsonyi asztal főszereplője az egyben sült sonka. Mellé különféle sütőben sült zöldség ételeket „laatikko”-kat kínálnak: répából, burgonyából, karórépából, azaz lanttuból. (A lanttulaatikko receptje.) És sokféle saláta is kíséri a sonkát, a legnépszerűbb a céklasaláta, a rosolli.
A rebarbara kissé fanyar ízű zöldség, s jól terem az északi, hidegebb országokban, így Finnországban is. Ezért aztán itt kedvelt sütemény a rebarbarás lepény, a raparperipiirakka.
Az áfonyaszedés mellett a gombászás is kedves időtöltése a finneknek. A sok finom gombás étel mellett maga a gombaszedés is nagy élvezet: barangolni az erdőben, lesni, hol bújnak meg a gombák, fölismeri a fajt, begyűjteni az ismert gombákat.
Piros a rebarbara szára, beérett az első gyümölcs-zöldség a kertünkben. Reberbarás lepényt, raparperipiirakkát és rebarbarás italt, raparperikiisselit készítettem.
Egyre jobban szeretem az őszt. A csodálatos színek, a friss levegő mellett a gombaszezon is erősíti bennem ezt az érzést. A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) különösen népszerű Finnországban, és a sok eső miatt bőven terem is.