Pyttipannu (parempaakuinihanhuonoo.com)

A hagyományos pyttipannu krumpliból, hagymából és makkarából, azaz krinolinszerű kolbászból készül. De számos más – talán kissé egészségesebb – változatát is készítik a finn háziasszonyok. És persze van vegán változata is.

 

 

Először a svéd bútoráruház éttermében ettem még Budapesten pyttipannut (ejtsd: püttipannu). A neve állítólag onnan származik, hogy „pytt i panna”, ami svédül annyit tesz: kis darabokat a serpenyőbe.

Sokszor olvashatjuk a magyar szakácskönyvekben, hogy „maradék pörköltből”, „maradék sült húsból” készíthető az étel. Errefelé Finnországban és Svédországban a pyttipannu az a recept, amihez a maradékokat is föl szokták használni. Maga az egyik fő alkotóelem, a krumpli is gyakran előző napi, hiszen a finnek sokszor esznek héjában főtt krumplit, és bizony nehéz előre kiszámítani mennyi is fogy belőle.

Egyszer valamelyik áruházlánc reklámújságjában olvastam a zöldségekkel följavított változatot. Azóta magam is úgy készítem, hogy gondolkozva megállok a nyitott hűtő előtt, hogy na, ma mit is tegyek a pyttipannuba.

 

Pyttipannu

 

Pyttipannu alaprecept

 

Hozzávalók

 

  • 80 dkg–1 kg burgonya
  • 40 dkg makkara (krinolin, szafaládé, virsli)
  • 1–2 fej hagyma
  • olaj a sütéshez
  • só, bors

 

  • esetleg 4 tojás

 

Elkészítés

 

  • Héjában megfőzöm a burgonyát, ha kihűlt centis kockákra vágom.
  • A hagymát és makkarát szintén centis kockákra vágom.
  • Serpenyőben kevés olajon megpirítom a burgonyát, majd egy tálba teszem.
  • A serpenyőben megpirítom a hagymát és a makkarát. 
  • Visszateszem a burgonyát, kissé összemelegítem.
  • Savanyúsággal vagy friss salátával és mustárral tálalom.

 

Változatok

 

  • Kissé egészségtelenebb, ha a krumplit nem főzöm meg, hanem bő olajban sütöm ki.
  • Van, aki olaj helyett vajjal készíti.
  • Pár gerezd aprított fokhagymát is süthetünk a hagymával együtt.
  • Tálaláskor a tetejére tükörtojást is tehetünk.
  • A hagyma-burgonya-makkara arányát a család ízlése szerint változtathatjuk.
  • Maradék sült hús kockákból, húsgombócokból is készíthetjük.

 

 

Pyttipannu zöldségekkel

 

Hozzávalók

 

  • 50 dkg héjában főtt burgonya
  • 40 dkg makkara
  • 2 fej hagyma, tavasszal zöldhagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika vagy kápia paprika
  • 1 darab kisebb nyers cukkini
  • 10 dkg főtt borsó vagy zöldbab
  • 10 dkg főtt szemes kukorica
  • 10 dkg főtt bab
  • 10 dkg gomba, ha lehet erdei

 

  • Bármilyen zöldség, amit a család szeret, ha kell aprítva, főzve.
  • esetleg 4 tojás

 

Elkészítés

 

  • Mindent, amit lehet, centis kockára aprítok.
  • A nyers cukkinit sütöm meg először a serpenyőben, majd sorba a többit: paprika, krumpli, hagyma, makkara és a többi zöldség.
  • Ami megsült, azt egy nagy tűzálló tálba borítom. 
  • Ha minden kész, újra visszarakom a serpenyőbe, majd összekeverem a sok sült finomságot.

 

A tetejére ebben a változatban is jöhet a tükörtojás.

Mellé bármilyen savanyúság vagy saláta nagyon illik, és mindenképp kell hozzá egy kis mustár is.

 

 

Vegán vagy vegetáriánus pyttipannu

 

Hozzávalók

 

  • 2-3 szem héjában főtt burgonya
  • 2 fej hagyma, zöldhagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika vagy kápia paprika
  • 1 darab kisebb nyers cukkini
  • 10-15 dkg zöldség, ízlés szerint előfőzve vagy nyersen:
  • borsó 
  • zöldbab
  • szemes kukorica
  • bab
  • répa
  • karfiol
  • brokkoli
  • gomba
  • petrezselyem
  • …és bármi más zöldség, amit csak a piacon kapni lehet.

 

Ízlés szerint jöhet hozzá falafel, tofu kockák vagy, ami van otthon…

Ha eszel tojást, akkor a tetejére egy tükörtojás is illik.

 

 

Elkészítés

 

  • Mindent, amit lehet, centis kockára aprítok, vagy rózsáira szedem.
  • A nyers cukkinit sütöm meg először a serpenyőben, majd sorba a többi zöldséget.
  • Ami megsült, azt egy nagy tűzálló tálba borítom. 
  • Ha minden kész, újra visszarakom a serpenyőbe, majd összekeverem, és tálalom a sok sült finomságot.
  • Tetejére mindenféle aprított fűszernövény jöhet, szerintem a petrezselyemzöld a legjobb.