A farsang utolsó napja, húshagyókedd a húsvéti 40 napos nagyböjtöt megelőző mulatozásokat lezáró ünnepnap. Finnországban ezen a napon eszik a laskiaispullát, a húshagyókeddi kalácsot. Bemutatunk egy vegán változatot is.
Hozzávalók
Tészta, 12 darabhoz
A tetejére
Töltelék
Kép: www.myllynparas.fi
Elkészítés
Hagyományos kelt tésztát készítek, azzal a különbséggel, hogy a tésztába, mint a legtöbb finn süteménybe kardamommot is keverek. Dagasztás után kétszeresére kelesztem a tésztát. 12 egyforma darabba vágom, szép, kerekre formázom, sütőpapírral borított tepsibe teszem őket, jó távol egymástól. Letakarva újra fél órát kelesztem. A tetejüket felvert tojással megkenem, és vagy jégcukorral vagy mandulalapokkal megszórom. 200‒220 Celsius-fokos sütőben 10‒12 perc alatt megsütöm. Ha kissé kihűlt levágom a kalácsok tetejét. Az alap változat szerint eperlekvárral megkenem és tejszínhabot púpozok rá, majd visszahelyezem a kalapot. Van, aki kis mélyedést készít a kalácsba, hogy több töltelék férjen el benne. Készítik úgy is, hogy előbb marcipánt tesznek a kalácsba, majd utána lekvárt és tejszínt, de van csak marcipános-tejszínhabos vagy csokis-mandulás változat is.
Nagyüzemi kalácstöltés
Csokis-mandulás laskiaispulla
Vegán változat
Hozzávalók12 darabhoz
A tetejére
Töltelék
Hasonlóan készül, mint az eredeti. A tetejét viszont kávéval kell megkenni. Ha világosabbat szeretnék, akkor kell egy kis cukor a kávéba, anélkül sötétebb lesz a kalács. A videón zabtejből készített vaníliamártással koronázzák meg a kalácsot.
Kép: www.maku.fi
|