Fekete áfonya, mustikka (Vaccinium myrtillus)

A bogyógyűjtés az erdőben a finn életforma része. Nyárvégén, ősszel, aki teheti kimegy az erdőbe bogyót (marja) gyűjteni. A hagyomány és a törvény alapján az erdőbe bárki mehet gyűjtögetni, gombászni, függetlenül attól ki is a tulajdonos. (Galéria)

 

 

Először a hangafélék családjába tartozó fekete áfonya (finnül: mustikka, latinul: vaccinium myrtillus) érik. Utána a vörös áfonya (finnül: puolukka, latinul: vaccinium vitis-idaea) következik, amely vitaminokban gazdag, kissé fanyar ízű. Szinte minden ételhez eszik, ha van rá módjuk: húshoz, sült sajthoz (leipäjuusto), a sütőben sült egytálételekhez (laatikko), amelyeknek számos változata ismert. 

Cikk a vörös áfonyáról:

Vörös áfonya a szuperbogyó – Puolukka on supermarja

 

Vörös áfonya, puolukka, vaccinium vitis-idaea

Vörös áfonya, puolukka, vaccinium vitis-idaea

 

 

Az áfonya szedéséhez egy jópofa kis dobozkát (marjanpoimuri) használnak, amelynek fésűs fogai vannak, és belül egy kis ferdén fölállított lemez megakadályozza, hogy visszaguruljanak a bogyók. 

 

 

Finn bogyószedő (marjanpoimuri) 

Finn bogyószedő (marjanpoimuri)

 

Vörös áfonya a bogyószedőben

 

 

Amikor először mentünk bogyót gyűjteni, nem sokat találtunk, mert a nagyját már leszedték előttünk. Bár mi figyeltünk arra, hogy hagyjunk az állatoknak is.

 

 

Bogyógyűjtés Finnországban

 

 

Régen jó, ha a 10 százalékát szedték le a bogyóknak, pár éve azonban ezt is nagyipari módon űzik. A sok évszázados hagyomány és a törvények alapján bárki mehet az erdőbe bogyót szedni, függetlenül attól, hogy kié is az. Így azután jönnek a világ minden tájáról, még Thaiföldről is és persze Magyarországról is. Ősszel rendre jelennek meg a hírek a becsapott bogyószedőkről, akiknek nincs pénze hazamenni. Vagy a híradóban mutatják be, amit egy termetes külföldi ember óriási bogyószedőjével tarolja le a bokrokat. Jövőre ott biztosan nem terem majd áfonya.  Most fontolgatják, hogy módosítják az ősi törvényt: csak saját használatra lenne szabad szedni a bogyókat az erdőben, de hát nem sok remény van rá. Így marad a bosszakondás, hogy megint letarolták a környéket, és otthagyták a sok szemetet maguk után...

 

 

feket áfonya Finnországban

Tisztítjuk az áfonyát

 

 

A begyűjtött bogyókat azután lefagyasztják vagy lekvárt főznek belőle, esetleg gyümölcslének rakják el télire. 

 

A receptek között bemutatok néhány áfonyás finomságot is.

 

Sárga rókagomba, kanttarelli

Sárga rókagomba, kanttarelli

 

Sőt áfonyaszedés közben sárga rókagombát, kanttarellit is találtunk, itt a belőle készült mártás receptje.

 

A bogyószedés után megpihentünk az erdőben a mohaszőnyegen

A bogyószedés után megpihentünk az erdőben a mohaszőnyegen

 

Cikk a vörös áfonyáról:

Vörös áfonya a szuperbogyó – Puolukka on supermarja

 

Az áfonyaszedés képei a galériában láthatók