Egyre jobban szeretem az őszt. A csodálatos színek, a friss levegő mellett a gombaszezon is erősíti bennem ezt az érzést. A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) különösen népszerű Finnországban, és a sok eső miatt bőven terem is.
Sokat esett az eső, elkezdődött a gombaszezon. A finnek kedvence a sárga rókagomba, a kanttarelli, nagyon finom a belőle készített mártás, a kanttarellikastike, ahogy Finnországban hívják. A finnek eszik csak főtt krumplival is, de hús mellé is illik, sőt van, aki rizottót készít belőle. De mindenképp dukál mellé egy kis vörös áfonya (puolukka) is.
|
|
Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike
|
|
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés
|
|
Ha lehet, akkor mosás nélkül kell megtisztítani a sárga rókabombát. (Nekem sajnos ez nem sikerült, így meg kellett mosnom. ) A megtisztított gombát fölaprítom, olyan közepesre, lehet apróbbra is nagyobbra is, ki, hogy szereti.
|
|
A gombát serpenyőbe teszem, és addig főzöm, amíg el nem párolog róla a víz, majd széthúzom a serpenyő szélére. Középre teszek egy kiskanálnyi vajat, ráöntök egy kis olívaolajat, és ráteszem a hagymát. Lassú tűzön addig párolom, amíg a hagyma is megpuhul.
|
|
Kevés liszttel meghintem, elkeverem. Utána jöhet a tejszín, ha túl sűrű, még egy kis tejet is löttyintek rá. Fűszerezem, a végén megszórom apróra vágott petrezselyemmel, de ha van otthon, akkor a snidling is jól illik hozzá.
|
|
Először főtt krumplival ettük…
|
|
…a múltkor azonban igazi vegyesházasságos, finn-magyar ebédünk volt, mert a rántott hús mellé is sárga rókagomba mártás ettünk
|
|
Ami soha sem maradhat el a gombamártás mellől: az a vörös áfonya, a puolukka.
|