Finnországban a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a karórépából készült körítés, a lanttulaatikko.
A hagyományos finn karácsonyi asztalon a főszereplő az egyben sült, bőrös sonka. Mellé karórépából (lanttu), burgonyából és sárgarépából is készítenek körítést, amelyet "laatikko"-nak hívnak. Ez rokon a mi ládikó szavunkkal, dobozt, fiókot és tepsit is jelent. Most a lanttulatikkót próbáltam ki, de ugyanígy készíthetünk krumpliból vagy répából is, sőt a zellert is érdemes lenne kipróbálni.
A karácsonyi céklasaláta, a rosolli receptje.
Hozzávalók:
vagy méz vagy barna cukor
|
|
Megtisztítom, majd 2 centis kockákra vágom a karórépát. |
|
Fölteszem főni. Forrás után körülbelül 25-30-ig tart, amíg megpuhul a karórépa. Sót nem tettem bele, mert Matti mellet megtanultam sótlanul főzni. Figyelünk a vérnyomásunkra. |
|
Kevés főzővízzel összeturmixolom. Nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darab is. |
|
Belekeverem a tojást, a morzsát, a tejszínt, a szirupot meg a fűszereket. A szirup helyett pont ugyanolyan jó lesz mézzel vagy barnacukorral is. |
|
Kivajazott, morzsával meghintett tepsibe teszem. A tetejét kanállal kicifrázom. Kevés vajat morzsolok rá, majd meghintem zsemlemorzsával. És mehet is a sütőbe. |
|
180 Celsius-fokon 40 percig sütöm. De azért ez ízlés dolga, ki, meddig hagyja bent.
|
|
Sonka helyett egyben sült tarjával ettük, de ez semmivel sem vett el különleges ízéből. Mellé rosolli salátát ettünk. Most csak apró kockára vágott cékla, répa és savanyú uborka volt benne. De lehet krumplit, hagymát vagy pórét, almát is beletenni. Hozzá tejszínes salátaöntet jár. Van, aki heringet is tesz bele. Nálunk ez szóba sem jöhet, így jár, aki megtalálta az egyetlen finnt, aki allergiás a halra... |
|