A rebarbara kissé fanyar ízű zöldség, s jól terem az északi, hidegebb országokban, így Finnországban is. Ezért aztán itt kedvelt sütemény a rebarbarás lepény, a raparperipiirakka.
A tésztához bármilyen lepénytésztát használhatunk, akár leveles-vajasat is. Itt most egy hétköznapit választottam, és a finn szokásnak megfelelően egy kis kardamommal is megbolondítottam. A finnek szinte minden édes sütemény, kalács tésztájába tesznek kardamomot. Ezt a szokást könnyen átvettem, mert magam is nagyon kedvelem ezt a kellemes ízű fűszert.
Új volt számomra a receptben, hogy mogyoróvajjal kell megkenni a tésztát, mielőtt ráöntjük a tölteléket. Nagyon finom lett, én a darabos változatot használtam, így nagymamám almás lepényére emlékeztetett, amit ő dióval szórt meg, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát.
Tálaláskor vaníliafagylalttal vagy vaníliamártással még megbolondíthatjuk.
Hozzávalók
Tészta:
A lepény tetejére:
|
|
Elkészítés
|
|
Gyorsan összeállítjuk a tésztát, és fél órát a hűtőben pihentetjük. Majd a kivajazott formába igazítjuk, és megkenjük a mogyoróvajjal.
|
|
Összekeverjük a tojást, a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot.
|
|
Kirakjuk a tésztát a rebarbara darabokkal – ízlés szerinti mennyiségben. Aki fanyarabban szereti, tehet bele többet is, mint én.
|
|
Ráöntjük a keveréket.
|
|
200 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük.
|