Rebarbara (forrás: kauppa.marjami.fi)

A rebarbara kissé fanyar ízű zöldség, s jól terem az északi, hidegebb országokban, így Finnországban is. Ezért aztán itt kedvelt sütemény a rebarbarás lepény, a raparperipiirakka. 

 

A tésztához bármilyen lepénytésztát használhatunk, akár leveles-vajasat is. Itt most egy hétköznapit választottam, és a finn szokásnak megfelelően egy kis kardamommal is megbolondítottam. A finnek szinte minden édes sütemény, kalács tésztájába tesznek kardamomot. Ezt a szokást könnyen átvettem, mert magam is nagyon kedvelem ezt a kellemes ízű fűszert.  

Új volt számomra a receptben, hogy mogyoróvajjal kell megkenni a tésztát, mielőtt ráöntjük a tölteléket. Nagyon finom lett, én a darabos változatot használtam, így nagymamám almás lepényére emlékeztetett, amit ő dióval szórt meg, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. 

Tálaláskor vaníliafagylalttal vagy vaníliamártással még megbolondíthatjuk.

 

 

Hozzávalók

 

Tészta:

  • 150 g vaj
  • 1 dl cukor (90-100 gr)
  • 1 db tojás
  • 3 dl liszt (180 gr)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk vaníliás cukor vagy kardamom 

 

A lepény tetejére:

  • 2-3 evőkanál mogyoróvaj
  • 3-5 dl rebarbara, tisztítva, fölaprítva
  • 1 dl cukor (90-100 gr)
  • 2 dl tejszín
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliás cukor

 

A rebarbarás lepény hozzávalói

 

Elkészítés

 

 

 

Gyorsan összeállítjuk a tésztát, és fél órát a hűtőben pihentetjük. Majd a kivajazott formába igazítjuk, és megkenjük a mogyoróvajjal.

 

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény

 

Összekeverjük a tojást, a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot.

 

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény

 

Kirakjuk a tésztát a rebarbara darabokkal – ízlés szerinti mennyiségben. Aki fanyarabban szereti, tehet bele többet is, mint én.

 

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény

 

Ráöntjük a keveréket.

 

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény

 

200 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük.

 

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény

 

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény