Piros a rebarbara szára, beérett az első gyümölcs-zöldség a kertünkben. Reberbarás lepényt, raparperipiirakkát és rebarbarás italt, raparperikiisselit készítettem.
Számos változata van a kiisselinek: készülhet bogyós gyümölcsből, rebarbarából vagy bármilyen más gyümölcsből. (Az áfonyás változat receptjét már megírtam, itt található.) És van, ahol sűrűbbre készítik a kiisselit, és kanalazzák, van, ahol hígabbra, és isszák. A közös vonása valamennyi változatnak, hogy nagyon könnyű elkészíteni.
A kiisselit étkezés után fogyasztják már sok száz éve ezen a vidéken, rokona az orosz konyha kiszel (кисел) névre hallgató fogásának, de Finnország mellett a Baltikumban is kedvelik. A kiisselit az evés végén, desszertként fogyasztják. Nagyon finom magában is, de lehet hozzá joghurtot, tejet, fagylaltot kínálni, sőt – mint gyümölcsmártás – a kiisseli lehet valamilyen édes lepény, sütemény kísérője is. Mi a hígabb változatot kedveljük, de a hozzávalókat csak közelítve adom meg, hogy mindenki a saját ízlése szerint készítse.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Kapcsolódó receptek:Kiisseli: a finn gyümölcsleves Raparperipiirakka, rebarbarás lepény
|