Rebarbarás ital – Raparperikiisseli

Piros a rebarbara szára, beérett az első gyümölcs-zöldség a kertünkben. Reberbarás lepényt, raparperipiirakkát és rebarbarás italt, raparperikiisselit készítettem. 

 

Rebarbarás ital – Raparperikiisseli

 

Számos változata van a kiisselinek: készülhet bogyós gyümölcsből, rebarbarából vagy bármilyen más gyümölcsből. (Az áfonyás változat receptjét már megírtam, itt található.) És van, ahol sűrűbbre készítik a kiisselit, és kanalazzák, van, ahol hígabbra, és isszák. A közös vonása valamennyi változatnak, hogy nagyon könnyű elkészíteni.

 

Rebarbarás ital – Raparperikiisseli

 

A kiisselit étkezés után fogyasztják már sok száz éve ezen a vidéken, rokona az orosz konyha kiszel (кисел) névre hallgató fogásának, de Finnország mellett a Baltikumban is kedvelik. A kiisselit az evés végén, desszertként fogyasztják. Nagyon finom magában is, de lehet hozzá joghurtot, tejet, fagylaltot kínálni, sőt – mint gyümölcsmártás – a kiisseli lehet valamilyen édes lepény, sütemény kísérője is. Mi a hígabb változatot kedveljük, de a hozzávalókat csak közelítve adom meg, hogy mindenki a saját ízlése szerint készítse.

 

Hozzávalók:

 

  • 3–6 szál rebarbara
  • 8 dl–1 liter víz
  • 1–2 dl cukor
  • 1 lapos evőkanál keményítőliszt, ha inni szeretnénk, 2, ha kanalazni

 

Rebarbarás ital – Raparperikiisseli

 

Elkészítés:

 

  1. Megtisztítom a rebarbarát, azaz lehúzom a héját, majd centis darabokra aprítom.
  2. Fölforralom a vizet a rebarbarával, pár percig főzőm, hogy szétessenek a darabok.
  3. Belekeverem a cukrot, anélkül is lehet, de akkor elég savanyú lesz.
  4. Kevés vízzel kikeverem a keményítőlisztet, majd belekeverem a kiisselibe.
  5. Megvárom, hogy újra fölforrjon, és már el is zárom. Ha sokáig főzném a keményítőt, akkor újra híg lenne a kiisseli.

 

Rebarbarás ital – Raparperikiisseli

 

Kapcsolódó receptek:

Kiisseli: a finn gyümölcsleves

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény