Kiisseli: a finn gyümölcsleves

A kiisseli igazából gyümölcskrém vagy talán gyümölcsleves. Főleg fekete áfonyából (mustikka) készítik. De más bogyósok, sőt rebarbara is kerülhet bele. 

 

 

 

Hozzávalók

1-1 1/2 liter gyümölcslé

2 evőkanál keményítő liszt

1/2-1 liter gyümölcs

 

 

Nagyon egyszerű elkészíteni. Egy-másfél liter gyümölcslét odateszek főni. A gyümölcslé lehet dobozos, de készülhet szörpből is, a lényeg, hogy színre-ízre harmonizáljon a gyümölccsel.

Amikor fölforrt belekeverek 2 evőkanálnyi, kevés vízben föloldott keményítő lisztet, és rögtön elzárom. Kicsit hagyom hűlni, majd belekeverem a fél-egy liternyi bogyós gyümölcsöt.

Vízfürdőben lehűtöm, végül beteszem a hűtőszekrénybe.

Magában, joghurttal, aludttejjel, tejszínnel, vaníliakrémmel is ehetjük.

 

Ha keményebb gyümölcsöt is teszünk bele: almát, rebarbarát, akkor azt főzni kell egy kicsit mielőtt belekevernénk a keményítőt.

 

Ebben a kiisseliben csak fekete áfonya van és egy kis joghurtot is tettünk bele

 

Ebben a kiisseliben csak fekete áfonya van és egy kis joghurtot is tettünk bele