A kiisseli igazából gyümölcskrém vagy talán gyümölcsleves. Főleg fekete áfonyából (mustikka) készítik. De más bogyósok, sőt rebarbara is kerülhet bele.
Hozzávalók1-1 1/2 liter gyümölcslé 2 evőkanál keményítő liszt 1/2-1 liter gyümölcs
|
Nagyon egyszerű elkészíteni. Egy-másfél liter gyümölcslét odateszek főni. A gyümölcslé lehet dobozos, de készülhet szörpből is, a lényeg, hogy színre-ízre harmonizáljon a gyümölccsel. Amikor fölforrt belekeverek 2 evőkanálnyi, kevés vízben föloldott keményítő lisztet, és rögtön elzárom. Kicsit hagyom hűlni, majd belekeverem a fél-egy liternyi bogyós gyümölcsöt. Vízfürdőben lehűtöm, végül beteszem a hűtőszekrénybe. Magában, joghurttal, aludttejjel, tejszínnel, vaníliakrémmel is ehetjük.
Ha keményebb gyümölcsöt is teszünk bele: almát, rebarbarát, akkor azt főzni kell egy kicsit mielőtt belekevernénk a keményítőt.
|
Ebben a kiisseliben csak fekete áfonya van és egy kis joghurtot is tettünk bele
|