Karácsony előtt a konyhában sürgölődtünk finn menyemmel, és beszélgetés közben meséltem, hogy nálunk a „siirappi” a melasz nem nagyon ismert, kevés helyen lehet csak kapni. Döbbenten kérdezte, akkor mi mivel készítjük a piparkakkut?
Finnországban is kapható hazai méz, de a hűvösebb idő, a rövidebb tavasz és nyár miatt bizony sokkal kevesebb a méz, mint otthon, Magyarországon. Ezért melaszt használnak helyette a süteményekbe és más, nálunk mézzel készített ételbe, mártásba, pácba. Nem egyszerű otthon beszerezni a melaszt, de nem is lehetetlen. Bioboltokban, nagyáruházakban előfordul. Viszont remekül helyettesíthető mézzel. Érdekes, hogy ez nagyon hasonlít arra a karácsonyi mézeskalács receptre, amit régóta használtam otthon, lehet, hogy a „Magyar Konyhában” talált leírást egy északi piparkakku receptből magyarították? A recept könnyen átalakítható vegánná.
Hozzávalók
- 1 1/2 dl melasz vagy méz
- 200 g (2 1/3 dl) cukor
- 250 g vaj vagy vegán margarin
- 2 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál gyömbér por
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál reszelt, bio narancshéj vagy citromhéj, de mindenképp bio
- 2 tojás vagy ennek megfelelő mennyiségű vegán tojás helyettesítő
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 kg liszt, lehet búzaliszt, de keverhető is, például a fele lehet teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
Elkészítés:
Forraljuk össze a melaszt, a cukrot és a vajat vagy margarint meg a fűszereket. Hagyjuk langyosra hűlni. Keverjük bele a tojást vagy tojáshelyettesítőt, majd a szódabikarbónával kevert lisztet.
Másnap
A massza eléggé folyós, kezelhetetlen lesz, hűtőbe kell tenni, és csak másnap lehet formázni.
Nyújtsuk ki a tésztát, olyan vékonyra, amennyire csak lehet.
Szúrjuk ki a kekszeket, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük.
200 Celsius-fokos sütőben körülbelül 5-8 percig süssük. Ha légkeveréses a sütő, elég 180 fok is. A tésztából mézeskalács-házikót is készíthetünk.
Díszítés
2dl porcukor 1-2 evőkanál víz
A porcukrot keverjük ki a vízzel, ha túl híg lenne, adjunk még hozzá cukrot. A masszát tegyük zacskóba, majd vágjuk ki a sarkát, és kezdődhet is a díszítés!
|