Finn karácsonyi sütemény – Piparkakku (Kép: Dansukker)

A mézeskalácsunk finn megfelelője a piparkakku, amely méz helyett melasszal készül, de a fűszerezése a mi mézesünkéhez hasonló. 

 

 

Karácsony előtt a konyhában sürgölődtünk finn menyemmel, és beszélgetés közben meséltem, hogy nálunk a „siirappi” a melasz nem nagyon ismert, kevés helyen lehet csak kapni. Döbbenten kérdezte, akkor mi mivel készítjük a piparkakkut?

 

Finn karácsonyi sütemény – Piparkakku


Finnországban is kapható hazai méz, de a hűvösebb idő, a rövidebb tavasz és nyár miatt bizony sokkal kevesebb a méz, mint otthon, Magyarországon. Ezért melaszt használnak helyette a süteményekbe és más, nálunk mézzel készített ételbe, mártásba, pácba.
Nem egyszerű otthon beszerezni a melaszt, de nem is lehetetlen. Bioboltokban, nagyáruházakban előfordul. Viszont remekül helyettesíthető mézzel. Érdekes, hogy ez nagyon hasonlít arra a karácsonyi mézeskalács receptre, amit régóta használtam otthon, lehet, hogy a „Magyar Konyhában” talált leírást egy északi piparkakku receptből magyarították?
A recept könnyen átalakítható vegánná.

Hozzávalók

  • 1 1/2 dl melasz vagy méz
  • 200 g (2 1/3 dl) cukor
  • 250 g vaj vagy vegán margarin
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál gyömbér por
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál reszelt, bio narancshéj vagy citromhéj, de mindenképp bio
  • 2 tojás vagy ennek megfelelő mennyiségű vegán tojás helyettesítő
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 kg liszt, lehet búzaliszt, de keverhető is, például a fele lehet teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

Elkészítés:

Forraljuk össze a melaszt, a cukrot és a vajat vagy margarint meg a fűszereket.
Hagyjuk langyosra hűlni.
Keverjük bele a tojást vagy tojáshelyettesítőt, majd a szódabikarbónával kevert lisztet.

 

Finn karácsonyi sütemény – Piparkakku

Másnap


A massza eléggé folyós, kezelhetetlen lesz, hűtőbe kell tenni, és csak másnap lehet formázni.

 

Finn karácsonyi sütemény – Piparkakku

 

Nyújtsuk ki a tésztát, olyan vékonyra, amennyire csak lehet.

 

Finn karácsonyi sütemény – Piparkakku


Szúrjuk ki a kekszeket, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük.

 

Finn karácsonyi sütemény – Piparkakku


200 Celsius-fokos sütőben körülbelül 5-8 percig süssük. Ha légkeveréses a sütő, elég 180 fok is.
A tésztából mézeskalács-házikót is készíthetünk.

 

Díszítés


2dl porcukor
1-2 evőkanál víz

A porcukrot keverjük ki a vízzel, ha túl híg lenne, adjunk még hozzá cukrot.
A masszát tegyük zacskóba, majd vágjuk ki a sarkát, és kezdődhet is a díszítés!

 

Forrás: Márta Szövetség – Martat