Finn karácsonyi sütemény

A finn karácsonyi asztal egyik szerepelője Hanna néni keksze, a Hanna-tädin kakut. Nagyon közkedvelt Finnországban ez a finom aprósütemény, szinte mindenütt része az ünnepi menünek. Sőt, szépen becsomagolva saját kezűleg készített karácsonyi ajándék is lehet.

 

 

A karácsonyi sütemény nagy előnye, hogy már az ünnepek előtt el lehet készíteni, mert sokáig eláll, és a keményítő liszttől ropogós is marad, persze csak, ha eldugjuk a család elől, mert különben hamar elfogy. 

 

A finnek nagyon sokat kávéznak, a kávéhoz pedig szívesen esznek valami süteményt: kekszet, kalácsot, tortát. Így Hanna néni keksze, nem csak Karácsonykor kerül az asztalra a kávé mellé Finnországban.

 

 

Hozzávalók

 

  • 20 dkg puha vaj
  • 2 dl cukor
  • 2 dl tejszín
  • 5 1/2 dl búzaliszt
  • 3 dl keményítő liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1-2 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt kardamom vagy őrölt fahéj

 

 

Finn karácsonyi sütemény

 

Elkészítés

 

 

 

Keverjük habosra a vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a kiválasztott fűszerrel. A finnek szinte minden süteménybe a fekete színű, erős aromájú őröl kardamomot teszik, de nagyon finom lesz fahéjjal is. 

 

Finn karácsonyi sütemény

 

Keverjük bele a tejszínt.

Finn karácsonyi sütemény

 

Adjuk hozzá a sütőporral (és egymással) összekevert liszteket. Olvastam olyan receptet is, ahol a búzalisztből 2 deciliternyit rozsliszttel helyettesítettek.

 

Finn karácsonyi sütemény

 

Gyúrjuk össze a tésztát, és fél órán át pihentessük.

 

Finn karácsonyi sütemény

 

A tésztából diónyi gombócokat formázzunk, és egymástól kissé távolabb helyezzük el a sütőpapírral bélelt tepsin. 

 

Finn karácsonyi sütemény

 

180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10-15 percig kell sütni, attól függően, ki, mennyire megsülve szereti.

 

Finn karácsonyi sütemény