covid-19

A koronavírus második hulláma alatt a finn kormány elég jól kezeli a helyzetet. Ennek legjobb mutatója, hogy viszonylag kevés fertőzött mellett alacsony a halálozások száma. Az elvégzett tesztek és fertőzöttek aránya pedig átlag 1,5 százalék.

 

 

Az első hullámban közel sem volt ennyire rózsás a helyzet, de a kormány 2020. május 6-án kiadott egy elvi döntést a hibrid stratégiáról. Eszerint a stratégia célja a vírus terjedésének megakadályozása, az egészségügy teherbíró képességének védelme és a különösen veszélyeztetett emberek védelme. Különféle mutatókra figyelnek, és ezek alapján szabják meg a járványhelyzetben lehetséges és szükséges lépéseket. Ezek a mutatók nyilvánosak, és az aktuális helyzet függvényében változhatnak. A mutatók itt találhatók a Hybridistrategian mittaristo – tekninen kuvaus bekezdés alatt. Például a 2020. október 14-i adatok.

Az egyes települések saját szabályokat hoznak a helyi fertőzöttség függvényében. 

 

THL

Finnországban az egészségügyi hatóságtól nagyon részletes, napra kész tájékoztatást kapunk a járvány minden adatáról területi lebontásban. Tehát nem a kormánytól kapjuk az információkat, hanem a „Terveyden ja hyvinvoinnin laitos” (THL), azaz Egészségügyi és jóléti intézet adja az adatokat. Az oldal a thl.fi, ahol három nyelven kapunk friss információkat a vírushelyzetről: finnül, svédül és angolul. 

 

koronavírus tájékoztatás Finnországban

 

Az intézet honlapjának egy aloldala a Helyzetjelentés a koronavírusról (Tilannekatsaus koronaviruksesta). Ezen az oldalon először is megtalálhatjuk a legfontosabb adatokat: hány új fertőzött van és mennyi összesen, hány tesztet végeztek az elmúlt napon és összesen. Hányan haltak meg az előző napon és összesen. Hányan vannak kórházban, és ebből hányan intenzív osztályon, az adat mellett mindig szerepel, hogy mennyi a változás az előző napihoz képest. Például 2020. december 10-én 141-en voltak a területi központi kórházakban, 12-vel többen, mint az előző napon 78-an kisebb városi kórházakban, itt 1-gyel nőtt a betegek száma, és 25-en voltak intenzívosztályon, 2-vel csökkent a számuk az előző napihoz képest.

Naponta több, mint 26 ezer teszt elvégzésére van kapacitás Finnországban, de szükség esetén, egyes területeken antigéntesztekkel növelhető a tesztek száma.
A gyógyultak számát hetente egyszer, szerdánként becsülik meg, a megbetegedés után 21 nappal minősítenek gyógyultnak valakit. Most körülbelül 20 ezer gyógyulttal számolnak, ez kevesebb, mint 70%-a az összes esetnek.

 

Koronatérkép

Ezután sokfelé eljuthatunk az oldalról. A legfontosabb talán az Arcgis alapú korona térkép (koronakartta). Itt először is megyékre és városokra lebontva találunk adatokat a fertőzöttek számáról.

 

koronavírus tájékoztatás Finnországban

 

 

A térképen a megyére kattintva megtudjuk hány fertőzött volt az előző 14 napban, mellette zárójelben az azt megelőző 14 nap adatai. Szerepel még az adatok közt, hogy hány lakosa van a megyének, és mennyi a 100 ezer lakosra vonatkozó betegek száma.

Például 2020. december 10-én Dél-Szavóban (Etelä-Savo) az elmúlt 14 napban 132 fertőzöttet regisztráltak, amíg az előző 14 napban 98-at, 100 ezer lakosra vetítve: 134,6 és 99,91. a megye lakossága 98 086.
Utána, ha változtatunk a térkép beállításán, megnézhetjük mennyi az összes eset megyénként. Dél-Szavóban 414, 100 ezer lakosra ez 422,1.

A következő beállítás a térképen, hogy városokra lebontva mutatja meg az adatokat. Például Mikkeliben összesen 226 esetet regisztráltak, a körzet lakossága 53 134, így 100 ezer lakosra ez 425,34.

Ugyanezen a térképen megnézhetjük az elvégzett tesztek számát is megyei lebontásban is, illetve, hogy mennyi a pozitív tesztek aránya. Így a 28 552 tesztből 414 volt pozitív Dél-Szavóban, ez 1,4%. Országosan 2 136 400 tesztet végeztek, összesen 29 572 fertőzöttet találtak, ez 1,38%.

 

koronavírus tájékoztatás Finnországban

 

Jobbra a grafikonon látszik a fertőzöttek száma kor szerinti bontásban (Tautitapaukset ikäryhmittäin). A doboz jobb alsó sarkában szereplő háromszögre kattintva megkapjuk az előző 14 napra vonatkozó ugyanilyen adatokat (Tautitapaukset ikäryhmittäin (kaksi edeltävää viikkoa)). Ha még egyszer kattintunk, akkor pedig az elhunytak számát láthatjuk kor szerinti bontásban a teljes időszakra vonatkoztatva (Kuolleet ikäryhmittäin (koko ajalta)).

 

tájékoztatás a koronavírusról Finnországban

 

A bal alsó grafikon a naponta végzett tesztek számát mutatja (Päiväkohtaiset testimäärät (testipäivän mukaan)). A „Kumulutiivinen” gombra kattintva pedig összesítve kapjuk meg a tesztek számát.

 

tájékoztatás a koronavírusról Finnországban

 

A jobb alsó sarokban lévő grafikonról leolvashatjuk, hogy mennyi volt a fertőzöttek száma mintavételi dátum szerint (Päiväkohtaiset tautitapaukset (näytteenottopäivän mukaan)). A „Kumulutiivinen” gombra kattintva a fertőzöttek száma összesítve szerepel (Tautitapaukset yhteensä). A „Kuolleet kuolinpäivän mukaan” gombra kattintva az elhunytak számát kapjuk a halál dátuma szerint. Ez a rész több nappal le van maradva.

 

tájékoztatás a koronavírusról Finnországban

 

Jobboldalon a görgethető táblázatban településekre lebontva kapjuk meg a fertőzöttek számát a járvány kezdete óta.

Valamennyi doboz kinagyítható a jobb felső sarkában lévő előtűnő nagyítás gombra kattintva.

 

Megyei kórházak

Visszatérve a THL oldalára lejjebb haladva a megyei körzeti egészségügyi központokhoz jutunk. Ezen az oldalon megtudhatjuk, melyik város lakói, melyik kórházba menjenek, ha gond van.

tájékoztatás a koronavírusról Finnországban

 

Például a Dél-Szavói Mikkeliben található Essote kórház oldalát kiválasztva először piros keretben figyelmeztetést találunk, hogy ha valaki telefonálni szeretne, akkor akár 20 percet is várni kell. Ezért ajánlják, hogy az interneten keresztül, az omaolo.fi oldalon nézzük meg, a tüneteink alapján javasolt-e a tesztelés, és foglaljunk időpontot tesztre vagy vizsgálatra.tájékoztatás a koronavírusról Finnországban

 

Majd pedig nagyon részletesen le van írva, hogy milyen esetben, mit tegyünk, hova forduljunk, sőt egy térkép is van a kórházról, hogy hol tudunk bemenni, hol várakozzunk, és hova ne menjünk.
Tájékoztatnak arról, is, hogy vannak még mintavételi pontok a megyében.
Az oldalról megtudható az is, milyen korlátozások vannak az adott körzetben. Hiszen a finn védekezési rendszer része, hogy a fertőzöttség mértékétől függően területenként eltérők a védekezés szabályai.
A lap végén pedig az általános védekezési szabályok olvashatók.

 

Hibrid stratégia

Újra visszatérve a THL oldalára a következő a finn hibrid stratégia hatékonyságának mutatóiról (Suomen hybridistrategian vaikuttavuuden mittarit) szóló hetente megjelenő pdf-ben letölthető beszámolókhoz jutunk.

A heti beszámolókhoz mellékletek is tartoznak:
1. melléklet: Epidemiológiai megfigyelés (Liite 1. Epidemiologinen seuranta) Ebben megyékre lebontva szerepelnek az adatok.
2. melléklet: Érvényben lévő ajánlások és korlátozások (Liite 2. Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset) Ebben megyénként részletesen táblázatban bemutatva és leírva szerepelnek az éppen érvényben lévő korlátozások és ajánlások. Mint fentebb már említettük Finnországban a védekezés aktuális szabályai területenként eltérnek a járvány súlyosságának függvényében.
Azután a Hibrid stratégia mérőszámok technikai leírása következik (Hybridistrategian mittaristo – tekninen kuvaus). Ez csak akkor frissül, ha a leírásban vagy az adatokban valami változás történt.

 

Kormányzati tájékoztatók

Ezután a következik a kormányzat által tartott összes tájékoztató videójának linkjei egy helyre összegyűjtve (Hallituksen tiedotustilaisuudet sekä tilannekatsaukset koronavirusepidemiasta)
Majd a kormányhatározatok következnek (Valtioneuvoston periaatepäätös), a cselekvési terv végrehajtásáról szóló beszámoló (Toimintasuunnitelma hybridistrategian mukaisten suositusten ja rajoitusten toteuttamiseen covid-19-epidemian ensimmäisen vaiheen jälkeen), a kormány elvi döntése a koronaválság kezelésére szolgáló hibrid stratégia tervéről (Valtioneuvoston periaatepäätös suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi) és végül a szociális és egészségügyi minisztérium tájékoztatója arról, hogy milyen mutatókon keresztül figyelik a járványt (Koronavirusepidemiaa seurataan monipuolisten mittareiden avulla).


THL – területi adatok

Visszatérve a főoldalra a területi adatok következnek (Tietoa alueittain). Itt főleg az elmúlt 14 nap fertőzési adatait ismertetik területre lebontva.

 

tájékoztatás a koronavírusról Finnországban

 

Egy szemléletes táblázat mutatja a 20 megye egészségügyi körzetire lebontva a fertőzés terjedését az elmúlt 2 hetet összehasonlítva az azt megelőző 2 héttel, 100 ezer lakosra vonatkoztatva az új fertőzések számát. A megyék sorrendjét az aktív fertőzöttek száma határozza meg 100 ezer lakosra számolva. A táblázatból például leolvasható, hogy Helsinkiben valamelyest javult a helyzet, amíg Dél-Szavóban sokat romlott. A hírekből megtudhattuk, hogy ennek oka, hogy egy kisvárosi kertészetben dolgozó vendégmunkások hozták be a fertőzést, ami átterjedt a helyi idősotthonokra. Az egyik közvetítő helyszín egy ortodox mise volt.
Majd egy nagyobb, alul görgethető táblázat következik (Sairaalahoidossa olevat henkilöt ja tautiin liittyvät kuolemantapaukset) a jelentősebb körzeti kórházak adatairól, hogy hány beteget ápolnak, hányan vannak intenzív osztályon, és összesen hányan haltak meg. Mindezt egy grafikon is követi.
Utána az intenzív osztályokról kapunk adatokat (Tietoa tehohoidosta), majd a koronavírussal összefüggő halálozásról (Koronavirustautiin liittyvät kuolemat).
Ez után egy linkgyűjtemény jön arról, hogy mi a helyzet más országokban (Epidemiatilanne muissa maissa).
A következő fejezet azt részletezi (Tietojen raportoinnista), honnan, milyen adatokat szerez be a THL.

A finnek maguk is jelentenek adatokat a saját állapotukról. Az omaolo.fi oldal a tünetek alapján segít kitalálni, milyen betegségünk lehet. De figyelmeztetnek, ha súlyos tüneteink vannak, ne bajlódjunk az űrlapok kitöltésével, hívjuk rögtön a 112-t. És itt lehet felmérni, hogy a tüneteink alapján gyanakodhatunk-e koronavírusra. Ha kell, egy űrlap kitöltése után jelentkezhetünk tesztre. Mindezt lehet telefonon is, de mint fentebb már írtuk ott elég hosszú lehet a várakozás.

tájékoztatás a koronavírusról Finnországban

 

Ezen az ugyancsak Arcgis alapú térképen azoknak az összesítése szerepel, akiknek az omaolo.fi oldal azt javasolta, kérjenek sürgősen orvosi segítséget.

Az oldal jobb felső sarán szereplő adatokból kiderül, hogy az elmúlt 14 napban jelentkezett betegeknek mi volt a legerősebb tünete:

 

34,9 % torokfájás
31,6 % köhögés
12,2 % láz, több mint 37,5 °C
3,2 % légzési nehézség
5,7 % fejfájás
2,3 % hányás és hasmenés
0,9 % izomfájdalom
0,1 % szaglás gyengülés

 

A jobb felső sarokban (Valitse kuvaajien alue) kiválasztható, hogy az egész országra vonatkozó adatokat, vagy az egyes területek adatait szeretnénk látni.

A THL oldal végén még két link szerepel

  • Heti jelentés a Korona-járvány népességi szerológiai felméréséről (Koronaepidemian väestöserologiatutkimuksen viikkoraportti)
  • Koronavírus monitorozás a szennyvíztisztító telepeken (Koronaviruksen seuranta jätevedenpuhdistamoilla)

 

Statisztikák

A THL a különböző fertőzőbetegségekről is nyilvános statisztikákat vezet, ezen belül van a fertőző betegségek nyilvántartásának COVID-19 esetei (Tartuntatautirekisterin COVID-19-tapaukset) oldal. Itt szerepel a fertőzöttek száma hetekre lebontva, ezen belül kereshetünk megyékre és városokra, életkorra, nemre lebontva. De megnézhetjük az adatokat 100 ezer lakosra vetítve, a tesztek számát és a halálozási adatokat is. Azaz bármilyen adatot megtudhatunk a koronavírus kapcsán akár a saját városunkra lebontva is. 

A táblázat kezelése kissé bonyolult, ezért részletes használati útmutató is van mellé. 

Híroldalak

Mivel ezek a táblázatok nem mindenki számára könnyen kezelhetők, ezért a különféle híroldalakon részletesebben jelennek meg az adatok.
Például az Ilta Sanomat oldalán a cikkben a szöveges tájékoztatás után az első grafikon (Päivittäiset uudet tapaukset Suomessa ilmoituspäivän mukaan ja 7 päivän liukuva keskiarvo) a napi fertőzöttek számát mutatja és a 7 napos mozgóátlagot is. Ez azért fontos, mert itt sem teljesen egyenletes a tájékoztatás. Mindkét irányban vannak kiugró értékek.
A következő táblázatban (Covid-19-tartuntojen määrän muutos kahden viikon aikana Suomen kunnissa) településekre lebontva láthatjuk a fertőzöttek számát. Az első oszlopban a legutolsó két hét új fertőzöttjeinek összege szerepel. Gyakorlatilag ők az aktív fertőzöttek egy-egy településen. A második számoszlopban az összes fertőzött száma szerepel. Azok a települések, ahol kevesebb, mint 5 fertőzött van, még nem kerülnek fel a listára. Így a második számoszlopban a legkisebb szám az 5. Azokat a városokat, ahol a legutolsó 14 napban érte el az 5-öt a fertőzöttek száma, csillaggal jelölték.
A következő részben (Covid-19-tapaukset ikäryhmittäin) az igazolt fertőzöttek kor szerinti megoszlása szerepel. A legtöbben a 20-29 évesek közül fertőződtek meg.
Ez után (Covid-19-taudin vuoksi sairaalahoidossa olevat ja tautiin menehtyneet erityisvastuualueittain) a kórházi körzetek szerint mutatja meg a cikk, hogy hányan vannak intenzív osztályon, összesen kórházban, és hányan haltak meg. Egy-egy körzetben több megye is szerepel, ezeket a táblázat utáni felsorolásban látjuk. Például a KYS-be Észak-, Dél- és Kelet Szavó mellett még Észak-Karjala tartozik.
A fenti cikk végén térképen mutatják be a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek számát megyénként és az egész országra számolva.
De van olyan cikk is, ahol külön is bemutatják, melyik településen, hány új fertőzött van aznap (Ainakin näissä kunnissa on todettu uusia tartuntoja), mint például ennek a cikknek a végén. 

 

Helyi hírek

Mindezek felett arról is tájékoztatnak, hol járt valaki fertőző beteg, akitől eséllyel el lehetett kapni a betegséget. Figyelmeztetnek, ha akkor és ott jártunk, elemezzük a tüneteinket a fent már említett omaolo.fi oldalon. Ez például az Essote  tájékoztató oldala.
Alul link mutatja, hogy a Pieksämäkiben élőknek saját oldaluk is van.

Mobil applikáció

A THL fejleszttette ki a mobiltelefonra letölthető alkalmazást a Koronavilkkut. Ez riasztást ad, ha a felhasználó koronavírusnak volt kitéve az alkalmazás értékelése szerint. Ha viszont a felhasználó lett fertőzött, akkor név nélkül jelentheti ezt az applikáción keresztül. A program fejlesztői külön is hangsúlyozzák, hogy védik a felhasználók adatait. A program úgy működik, hogy bluetooth-on keresztül rögzíti, mikor, ki volt a közelünkben, aki szintén használja az appot. Később, ha valaki fertőzött lett, akkor a rendszer mindenkit értesít, aki a közelében volt, amikor már fertőzhetett.

Szeptemberre már több, mint kétmillió letöltése volt a koronavilkkunak. 

 

Videó az applikáció használatáról