Kép: Iltalehti, Pekka Karhunen

Egyre több finn megy külföldre gyógykezeltetni magát. Észtország az elsődleges célpont, de Magyarország is benne van az első négyben. A fő terület pedig a fogászati kezelés. 

 

 

A határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló 2011/24/EU irányelv alapján született finn jogszabálynak megfelelően 2014 eleje óta egyre több finn megy külföldi gyógykezelésre. A kezelések két típusra oszthatók. Az első csoportba az tartozik az, amikor valaki külföldön betegszik meg, és így ott kap egészségügyi ellátást. Ha a beteg rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, akkor a gyógykezelése annyiba kerül, mint az adott ország állampolgárai számára. A két évig érvényes kártyát tavaly közel kétmillióan igényelték Finnországban.
A feltétlenül szükséges gyógykezelés csak az adott akut betegség kezelésére vonatkozik. Tavaly az ilyen típusú ellátásokra a finn társadalombiztosítási intézet, a Kela mintegy négymillió eurót fizetett ki. Az az összeg folyamatosan nő, például 2015-ben csupán 1,6 millió euró volt ez az összeg. Nemcsak a kifizetett összeg, hanem az esetek száma is nő: 2015-ben ötezer, amíg 2017-ben már hétezer volt az esetek száma.

 

Magyarország népszerű célpontja a finn gyógyturizmusnak (Kép: Iltalehti, Tomi Vuokola)

Kép: Iltalehti, Tomi Vuokola


A határokon átnyúló egészségügyi ellátások második csoportja a krónikus, avagy idült betegségek gyógykezelése. Ez mindkét irányba működik, például a svédek gyakran Finnországba járnak rákos betegség kezelésére, sőt nő a szemészetre vagy nőgyógyászati kezelésekre is a szomszédba utazó svédek száma. De a finnek is jogosultak más EU-s országban gyógykezeltetni magukat.
Marika Lahtivirta, a Kela csoportvezetője elmondása szerint az ilyen külföldi kezeléseket sem engedélyeztetni, sem bejelenteni nem kell. A páciens először külföldön kifizeti a kezelést, majd a Kela utólag, számla ellenében megtéríti a ráeső részt. Azonban nem lehet kapni térítést bármilyen kezelés után, csak olyan jöhet szóba, ami egyébként a finn alapellátás körében is elérhető, sőt a kezelésnek olyannak kell lennie, mint a finnországinak.


Külföldi gyógykezelés költségei és ebből a Kela támogatása

2017           2016
  Ország Költség (€) Támogatás (€)     Ország Költség (€) Támogatás (€)
1. Észtország 2 679 000 410 000   1. Észtország 3 390 000 650 000
2. Spanyolország 324 000 35 000   2. Spanyolország 440 000 56 000
3. Németország  154 000 8000   3. Magyarország 130 000 8700
4. Magyarország 109 000 8000   4. Németország 112 000 9700
5. Svédország 42 000 3000   5. Belgium 48 000 2100

Forrás: Kela

Észtország az első

A finnek külföldi gyógykezelései közül az első helyre a fogorvosi kezelések kerültek, és azon belül is Észtország lett a fő célpont. A fogorvosi kezelések csúcs éve 2016 volt, ekkor több mint nyolcezer külföldi ellátást fizetett ki részben a Kela, 2017-ben ez a szám 6400 volt.

Hogy jobban megértsük a helyzetet, azt tudni kell, hogy aki Finnországban kezelteti magát az is mindenképp fizet a fogászati kezelésért. Ha az állami alapellátásban kezelik, akkor kevesebbet kell fizetni, viszont területtől függően hosszabb vagy rövidebb, de inkább hosszabb ideg várnia kell az ellátásra. A sorban állás nem vonatkozik az akut esetre, fájdalom esetén soron kívül ellátják az ügyeleten a beteget. Viszont a maszek orvosnál sokkal előbb sorra kerül, de ott jóval többet kell fizetni, ám valamennyit abból is fizet a Kela. Hogy mekkora részt térit a Kela, az függ a kezeléstől. 

Lahtivirta hozzátette, az észtországi fogászati kezelések eleve olcsóbbak, mint a finnországiak, és a visszatérítéssel együtt már sokkal jobban jár a páciens, mint a hazaival. Észtország után Spanyolország, Németország, Magyarország és Svédország. Például egy nagyobb magyar kezelésen akár 50-70 százalékot is megtakaríthat egy finn páciens.

 

Kép: Kreativ Dental

Kép: Kreativ Dental

 

Észtország népszerűségét növeli a közelsége, Spanyolország pedig azért szerepel előkelő helyen, mert nagyon sok nyugdíjas tölti ott a téli hónapokat. Magyarország esetében a fogászati kezelések szerepelnek az első helyen. Hazánk népszerűségét az alacsonyabb ár és a magas szakmai színvonal mellett növeli, hogy üdüléssel lehet egybekötni a kezelést.

 

Mit nem térít a Kela?

A nem támogatott kezelések körébe például a kísérleti fázisban tartó kezelések tartoznak. Ha valaki bizonytalan, hogy mennyi támogatást kaphat, akkor érdemes előzetes engedélyt kérni a Kelától. Tavaly például a benyújtott 200 kérelemből 106-ot hagyott jóvá a finn társadalombiztosítási intézet.

 

Forrás: Paula Koski írása az Iltalehti oldalán