Laskiaispulla (pullahiiri.com)

A farsang utolsó napja, húshagyókedd a húsvéti 40 napos nagyböjtöt megelőző mulatozásokat lezáró ünnepnap. Finnországban ezen a napon eszik a laskiaispullát, a húshagyókeddi kalácsot. Bemutatunk egy vegán változatot is.

 

 

Hozzávalók 

 

Tészta, 12 darabhoz

 

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak szárított élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl cukor
  • 1 teáskanál kardamom
  • kevés só
  • 7-8 dl liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj

 

A tetejére

 

  • 1 tojás
  • jégcukor vagy mandulalapok

 

Töltelék

 

  • eper- vagy málna- esetleg áfonyalekvár
  • 2 dl habtejszín fölverve, vaníliás cukorral ízesítve
  • esetleg marcipánmassza

 

 

Húshagyókeddi kalács – Laskiaispulla

Kép: www.myllynparas.fi

 

Elkészítés

 

Hagyományos kelt tésztát készítek, azzal a különbséggel, hogy a tésztába, mint a legtöbb finn süteménybe kardamommot is keverek. 

Dagasztás után kétszeresére kelesztem a tésztát.

12 egyforma darabba vágom, szép, kerekre formázom, sütőpapírral borított tepsibe teszem őket, jó távol egymástól. 

Letakarva újra fél órát kelesztem. A tetejüket felvert tojással megkenem, és vagy jégcukorral vagy mandulalapokkal megszórom.

200‒220 Celsius-fokos sütőben 10‒12 perc alatt megsütöm.

Ha kissé kihűlt levágom a kalácsok tetejét. Az alap változat szerint eperlekvárral megkenem és tejszínhabot púpozok rá, majd visszahelyezem a kalapot.

Van, aki kis mélyedést készít a kalácsba, hogy több töltelék férjen el benne. 

Készítik úgy is, hogy előbb marcipánt tesznek a kalácsba, majd utána lekvárt és tejszínt, de van csak marcipános-tejszínhabos vagy csokis-mandulás változat is.

 

 

Nagyüzemi kalácstöltés

 

 

 

Csokis-mandulás laskiaispulla

 

 

Vegán változat

 

Hozzávalók

12 darabhoz

 

  • 2,5 dl szójatej
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak szárított élesztő
  • 1 dl cukor
  • 1 teáskanál kardamom
  • 8 dl liszt
  • 10 dkg olvasztott margarin

 

A tetejére 

 

  • kávé
  • jégcukor vagy mandulalapok

 

Töltelék

 

  • eper- vagy málna- esetleg áfonyalekvár
  • 2 dl növényi tejszín fölverve, vaníliás cukorral ízesítve
  • vagy növényi alapú tejből készített vaníliamártás
  • esetleg marcipánmassza

 

 

Hasonlóan készül, mint az eredeti. A tetejét viszont kávéval kell megkenni. Ha világosabbat szeretnék, akkor kell egy kis cukor a kávéba, anélkül sötétebb lesz a kalács.

A videón zabtejből készített vaníliamártással koronázzák meg a kalácsot.

 

 

 

 

 

Húshagyókeddi kalács – Laskiaispulla

Kép: www.maku.fi

 

Képek: Pullahiiri, K-Ruoka