Riisitunturi (google.maps.com)

Az északi fény fotózása közben eltévedt egy olasz turista Lappföldön, akit a rendőrök egy drón segítségével mentettek meg.

 

 

A Posio nevű településen fekvő Riisitunturi nemzeti parkban fényképezte egy este az északi fényt (revontuli) a fiatal olasz férfi társaival, amikor is elszakadt a többiektől, és eltévedt. A rendőrség éjfél körül kezdte el keresni, miután a férfi társai jelentették az eltűnését. Akkor éjjel mínusz 16 Celsius-fok volt arrafelé, így könnyen kihűlhetett volna az eltévedt turista.

 

Kapcsolódó írásunk: Artturi, a rendőrrénszarvas Lappföldön

 Rendőrségi archív fotó/Sami Hätönen

A kép illusztráció (Forrás: Rendőrségi archív fotó/Sami Hätönen)

 

Az elveszett turista szerencséjére épp a rendőrök között volt egy drónirányító-képzésen részt vevő rendőr is. Annak a parkolónak közelében kezdték meg a keresést, ahol utoljára látták a fotóst. Közben telefonon is hívták az elveszett férfit, megnyugtatták, hogy egy drónnal keresik, és kérték, hogy adjon fényjeleket és mozogjon, hogy könnyebben megtalálják. A drón kamerájával ekkor fényt vettek észre a parkolótól két kilométerre.

A következő lépés az volt, hogy kivezették az erdőből az elveszett férfit a drón piros-zöld fényei segítségével. Szerencsére semmi baja nem lett az olasz fotósnak, így csak annyi dolga volt, hogy kövesse a fényeket, miközben a rendőrök is elindultak felé. Így a parkolótól 400 méterre találkoztak, és az utolsó szakaszt már rendőrségi motoros szánon tette meg a férfi. A történet hajnali 4-re ért véget.

 

Rendőrségi motoros szán (Kép:Lapin Poliisi Facebook)

Rendőrségi motoros szán (Kép: Lapin Poliisilaitos Facebook)

 

Sami Helander őrmester, a kittiläi rendőrőrs munkatársa szerint a rendőrségen a drón még eléggé új dolog a keresésben. Néhány éve indította ezt a fejlesztési projektet a rendőrség. Mára 10 drón segíti a rendőrség munkáját Lappföldön. Sokkal egyszerűbb a keresés drónnal, mint motoros szánnal ‒ tette hozzá Helander. Elmondása szerint a drónra éjjellátó és hőkamerát is szerelhetnek, így olyat is megtalálhatnak, akivel nem tudnak telefonon beszélni, mint ebben a szerencsésen végződött mentőakcióban. 

 

Riisitunturi (Kép: Sari Alatossava / Metsähallitus)

Riisitunturi (Kép: Sari Alatossava / Metsähallitus)

 

Riisitunturi nemzeti park

 

A Riisitunturi, a fotósok paradicsoma, Posio község területén fekszik Lappföldön. Alapterülete 77 négyzetkilométer, 1982-ben alapították. 2010-ben pedig az év kirándulóhelyének választották. 

Területén található a 465,3 méter magas, kettős csúcsú Riisitunturi (Rizs hegy). Tunturinak az alacsony, lappföldi hegyeket nevezik, amelyeken már nem igen nőnek fák, maga a tundra szó is a tunturi nevéből származik. 

 

Kép: Tea Karvinen/Visit Finland Mediabank

A Riisitunturi télen (Kép: Posio/Tea Karvinen/Visit Finland Mediabank)

 

Kapcsolódó írásunk: Artturi, a rendőrrénszarvas Lappföldön 

Forrás: Lapin Kansa, Lappföldi rendőrség Facebook oldala, Ilta Sanomat, Riisitunturi nemzeti parkPosio oldala, Tankönyvtár