Mikulás, Joulupukki és a rénszarvas

A Mikulás, Joulupukki (Karácsonyapó) Finnországban szentestén viszi az ajándékokat a jó gyerekeknek. Rénszarvasok húzta szánon – amely a földön fut, s nem a levegőben röpül – jár házról-házra. A Mikulás az ajtón megy be a házba – s nem a kéményen át –, és az első kérdése az, hogy „Laknak-e itt jó gyerekek?”

 

Finn karácsonyi dalok

 

Joulupukki, Joulupukki, valkoparta vanha ukki... 

Mikulás, Mikulás, fehér szakállú öregapó...

 

A Joulupukki finn őse nuuttipukki és kekripukki. 

 

Nuuttipukki

Nuuttipukki bakkecskére hasonlatos, a régi pogány Finnországban sámánizmus hagyományaira épülő termékenységi varázslás volt a nuuttipukki szokása. Maga a nuuttipukki szőrével kifordított bundát vett föl kecskeszarvakat tett a fejére, és álarcot öltött (nagyon hasonlított a mohácsi busókra). Házról-házra járt, karácsonyi sört kért, ijesztgette a gyerekeket, és részegnek mutatkozott, bár azt hiszem ez nem esett túl nehezére, ha sok sört kapott… Időnként ajándékot is osztogatott, és tréfálkozott is a gyerekekkel. A háború után megváltozott a hagyomány, manapság Szent Knut napján, január 13-án a gyerekek öltöztek nuuttipukkinak, körbejárták a házakat énekelnek, amiért édességet kapnak ajándékba.

 

Nuuttipukki

Nuuttipukki

 

 

  

Mikulás és a rénszarvasok

 

Kekripukki

A kekri őszi ünnepség volt, a betakarítások után ünnepeltek a finnek, örülve a jó termésnek, hogy jól felkészültek a hideg télre. Az ünnepségek főszereplője volt a kekripukki, a szalmából készített bakkecske, amit a közösség egyik – valamiben kitűnő – férfi tagja őrzött. Az egyház tiltotta a pogány szokást, így elvesztek az ünnepséghez kapcsolódó versek, dalok. Manapság Kajaaniban építenek kekripukkit egy fesztivál keretében, amelyet azután az ünnepség végén elégetnek.

 

Kekripukki (Fotó: Heikki Rönty / Yle)

Kekripukki (Fotó: Heikki Rönty / Yle)

 

 

  

Rénszarvasok Lappföldön

 

A film elején számi ének szól, a számikról, Skandinávia őslakosairól, itt írtunk.

 

 

Artturi a rendőrrénszarvas lappföldön

Lappföldön, amúgy rendőrrénszarvas is van, ő Artturi, róla itt írtunk

 

Joulupukki

Először 1927-ben hangzott el egy gyerekeknek szóló rádióműsorban, hogy Joulupukki Lappföldön, Korvatunturin (Fülhegy) él, ami még a sarkkörön fekvő Rovaniemitől több mint 300 kilométerre, északra fekszik. A Mikuláshoz Lappföldre ma már nem kell olyan messze menni elég „csak” Rovaniemibe, Lappföld fővárosába, a sarkkörre ellátogatni.

 

A finn Mikulás – Joulupukki

 

A finn Mikulás élő személy, nagydarab, vidám, szakállas apó. Felesége, Joulumuori (Karácsonyanyó) és a juolutonttuk, a karácsonymanók segítik az ajándékozásban. A manók abban is segítik, hogy figyelik, kik a jó gyerekek. 

 

Joulumuori, Joulupukki felesége és a juolutonttuk

Joulumuori, Joulupukki felesége és a juolutonttuk 

 

 

A Mikulás utazik a rénszarvas húzta szánon: szép felvételek a téli Lappföldről, fenyőfák és hó

 

Hagyomány, hogy a gyerekek levélben írják meg a Mikulásnak, mit kérnek Karácsonyra. Joulupukki évente több százezer levelet kap a világ minden tájáról, Joulupukki postacíme: 

 

Joulupukki

Joulupukin Pääposti

96930 Napapiiri 

(Mikulás, Mikulás Főposta, Sarkkör)

 

De a következő címre érkező leveleket is megkapja a Mikulás:

 

Joulupukki

99999 Korvatunturi

 

Élő kamerakép Műhelyfalvából

 

 

 

Műhelyfalva

 

Egész évben várja a látogatókat Pajakylä, Műhelyfalva, itt készülnek az ajándékok, és itt van a főposta.

 
 Téli autózás Finnországban

 

 

A Mikulás tévécsatornája finnül, angolul, magyarul.

 

Forrás: Wikipedia