Debreczeni Barnabás, a Shinrai ügyvezetője

Helsinkiben évente kétszer rendezik a Startup Saunát, amelyen 12 cég, főként Észak-, Közép- és Kelet-Európából egyhónapos képzésen vesz részt. A rendezvényen a vállalkozások megtanulják eladni magukat, tehát a cél, hogy fejlesszék kommunikációjukat, üzleti modelljüket, és így befektetőket, partnereket találjanak. 

 

Startup

 

Azokat a cégeket, kis- és középvállalkozásokat nevezik startupnak, amelyek egyrészt nemrég alakultak, másrészt termékükkel a nemzetközi piacra szeretnének kijutni. A startup lényege, hogy gyorsan, akár exponenciálisan tudjon növekedni a globális piacon, tehát olyan terméket hozzon létre, amely nagyon népszerű, mindemellett a cég képes kell, legyen a gyors növekedésre.

 

Még több a startupokról

 

Startup Sauna

 

A finn vállalkozás európai cégeket, ezen belül is főleg a környező országok startupjait képezi és készíti föl a nagy ugrásra. Egy-egy alkalommal 12 ország 50-50 vállalkozása közül több fordulón keresztül választják ki a helsinki döntőbe került 12 startupot. 2010 óta 145 cég vett részt képzéseiken, és összesen 37 millió USA dollár értékben szereztek támogatást vállalkozásaikhoz. A 2015 szeptemberében megrendezett magyarországi döntőt a Shinrai nyerte meg. 

 

 

Shinrai

 

Az 50 magyar versenyzőből bejutott Shinrai a digitális valuta, a Bitcoin elterjesztésén dolgozik. Debreczeni Barnabás, a Shinrai ügyvezetője elmondta, hogy Budapesten már üzemel egy automatájuk az Anker Klub étteremben (Budapest, VI. kerület, Anker köz 1-3.). Ezen kívül működtetnek egy on-line Bitcoin váltót is (www.mrcoin.eu), ahol könnyen, biztonságosan és barátságos környezetben lehet Bitcoint adni-venni.

 

Mire is jó a Bitcoin? – tettük föl a kérdést Debreczeni Barnabásnak, aki elmondta, hogy „a világon 2,5 milliárd embernek, tehát minden második felnőttnek nincsen bankszámlája, és nem férnek hozzá olyan alapvető pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint például a megtakarítási számla. Sőt, még ma is van olyan ország, ahol élő állatban tartják a megtakarításaikat. Ezzel az a gond, hogy bármikor elviheti a betegség a család több éves megtakarítását, és nem lehet csak úgy kivágni egy darabot az élő tehénből, amikor a gyereket be kell íratni az iskolába. Számukra nagyon jó lehetőség a Bitcoin, amely bármely internetképes mobiltelefonból bankszámlát varázsol. Csak egy app letöltése, és máris bárkinek küldhetünk pénzt bárhová a világon azonnal, költségmentesen, vagy pedig biztonságba helyezhetjük megtakarításainkat.”

 

Azonban hiába kínál egyszerű megoldást a Bitcoin a bankszámla nélküli embereknek, ha nehézkes a pénz ki- és beutalása a Bitcoin tárcába, ezért még mindig nehezen elérhető a szélesebb tömegek számára. Ezt a problémát felismerve, a Shinrai egy fizetési platformot épített, amelyhez bankok és pénzügyi szolgáltatók csatlakozhatnak, ennek segítségével össze tudják magukat kötni – és ezáltal a nyugati világot – a fejlődő országok gazdaságával. Például a Shinrai rendszere segítségével egy európai megrendelő ki tud könnyedén fizetni egy bankszámlával nem rendelkező argentin távmunkást úgy, hogy az európai megrendelő egy banki átutalást intéz – ahogy azt megszokta –, és az argentin vállalkozó pedig Bitcoint kap a Bitcoin tárcájába. Vagy például ennek a rendszernek a segítségével egy kenyai kézműves, aki nem tud on-line bankkártyás fizetést elfogadni, mostantól könnyedén tudja értékesíteni az ékszereit a világ bármely országába a weboldalán keresztül – így már nem csak a helyi piacokon múlik, hogy eltartsa a családját. Esetleg a ghánai mérnökhallgató, aki Frankfurtban tanul, és hétvégenként dolgozik, úgy tud az édesanyjának hazaküldeni pénzt, hogy utalásonként 50 eurót megtakarít. Tehát a Bitcoin lehetőséget ad több milliárd embernek, hogy részt vegyen a globális gazdaságban, ezáltal javuljon az életszínvonala és csökkenjen kiszolgáltatottsága, szegénysége.

 

Debreczeni Barnabás, a Shinrai ügyvezetője mutatja be cégét a Startup Saunán

 

 

Mi történt Helsinkiben?

 

A Startup Saunán a cégek 5 héten keresztül előadásokon, workshopokon vettek részt – meséli Debreczeni Barnabás, mi történt a finnországi rendezvényen –, és személyes mentorálást is kapnak. A mentorálást non-profit alapon végzik befutott és tapasztalt vállalkozók és befektetők, akik szeretnék segíteni a következő generációt úgy, hogy átadják azt a tudást, amire nekik is nagy szükségük lett volna a kezdetekkor.

 

 

Slush

 

Az öthetes képzés végállomása a világhírű Slush nevű konferencia, ahol 15 ezer ember – főképp fogyasztók, startupok, befektetők és a média – jön össze, hogy megismerjék egymást előadások és versenyek keretében és különféle standokon.

A Startup Sauna és a Slush is teljesen non-profit alapon dolgozik, és a helsinki Aalto Egyetem diákjai működtetik (a szervezet neve Aaltoes, azaz Aalto Entrepreneurship Society). A Slush-t idén száz diák szervezte 1200 önkéntes segítségével. A rendezvény minőségében és szervezettségében kiemelkedett a hasonló méretű, hivatásos menedzsmenttel rendelkező, profitorientált események közül. 

„Amikor képes az egyetem és az állam (minimális hozzájárulással) kiállni egy ügy mellé, ami a Startupok támogatása, akkor abból kialakulhat egy profi rendszer, amely egyben erősíti a nemzeti büszkeséget is (Aaltoes / Startup Sauna / Slush). Mindennek értékét növeli, hogy teljes egészében fiatalok szervezik, pusztán lelkesedésből, akik ezzel hozzájárulnak a régió fejlődéséhez” – fejezte be a Shinrai ügyvezetője.

 

Starup Sauna
Shinrai