A finnek egyik kedvenc étele a karéliai pirog, a karjalanpiirakka: a rozsos tésztába töltött rizs vagy krumpli, amelyet jellegzetesen formáznak.
A karéliai pirogot eszik magában, tojáskrémmel (munavoi), vajjal-sajttal vagy szendvicsalapként, kenyér helyett. Karélia, ahonnan a pirog származik, Finnország keleti területén fekszik, Karélia nagy részét veszítették el a finnek a II. világháború után. A karél konyhán meglátszik az orosz hatás, de ez a pirog más, mint általában az orosz pirogok.
A rizs elterjedése előtt árpával töltötték, és ma is vannak, akik árpagyöngyből főzik a kását, amivel a pirogtésztát megtöltik. A rizs mellett nagyon népszerű még a burgonyatöltelék is. Az egészséges táplálkozás jegyében kevernek akár a rizses, akár a burgonyás töltelékbe répát. De ezek mellett számos változat létezik: kerekrépából, azaz lantuból, céklából, vagy bármilyen más zöldségből, például sütőtökből lehet tölteléket készíteni a karjalai pirogba, valamelyiket magában, vagy akár rizzsel, burgonyával keverve. Az áfonyás-burgonyás változatnak saját neve is van: rönttönen, amelyet levédtek, mint Kainu-ba való ételt: Kainuun rönttönen néven. Ennek a tölteléke burgonyapüré alapú, amelybe vörös áfonyát, puolukkát kevernek, és kerekre formázzák, amíg általában a karjalanpiirakka inkább hosszúkás.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A karjalanpiirakka egy részét lefagyasztom, és mindig csak annyit veszek elő, amennyit épp megeszünk. Miután kivettem a mélyhűtőből, hagyom kiolvadni, majd teszek rá egy szelet sajtot, és sütőben fölmelegítem.
Ehetjük sajttal, tojáskrémmel
A finn-magyar vegyes házasság jegyében kolbásszal
Bármilyen szendvics alapjának jó, itt tonhalasat készítettem
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fotó: Matti Touko
|